So fucking fun! Festivalul medieval "Ploiești, Târg Domnesc" – o perfuzie cu civilizație între fabrici și uzine
  • Citit 2775 ori

So fucking fun! Festivalul medieval "Ploiești, Târg Domnesc" – o perfuzie cu civilizație între fabrici și uzine

Am ajuns vineri în zona Bulevardului Castanilor cu o strâmbătură la purtător, aruncând un ochi vizibil chiorâș către recuzita actoricească care avea să alcătuiască, în următoarele trei zile, Festivalul medieval Ploiești ( i mean, what the fuck - Festival Medieval la Ploiești? Ce se trage pe nas la Primăria Ploiești? Așa am zis. Stupid me).

Ce mi-a plăcut

Noutăți: am văzut la Ploiești ieșind la promenadă oameni de toate vârstele, cupluri plimbându-se la braț, pe bulevard, printre acorduri de muzică bună, uneori chiar cultă. La Ploiești pe străzi, ce tare!

Pentru un brașovean, sibian, clujean, bucureștean, etc, entuziasmul ăsta poate suna bizar. Însă, dacă locuiești aici, la Ploiești, unde în centrul orașului urlă manelele până spre dimineața, orașul trăind de ani de zile sub asediul maimuțoilor needucați, belești ochii mari și îți faci o sută de cruci, frecându-te la ochi.

Vestea bună e că au apărut prin centru și oameni spălați, despre care auzisem doar în balade ploieștene vechi

În Ploiești există lume civilizată, o lume discretă pe care nu o vezi zi de zi. Pentru că oamenii serioși sunt ocupați, muncesc de dimineața până seara și seara pică lați pentru a se pregăti de o nouă zi de muncă. Festivalul acesta oarecum medieval i-a scos din case din diverse motive. Probabil aceleași motive pentru care la Fuego, Candy ori alte bulșituri nu ieșeau.

Vestea proastă

Ca să înțelegi minunea de la Ploiești din weekend, îți spun că la noi pe străzi bântuie mai mult asistații care se spală în fântânile arteziene din centru, comportându-se scandalos. Nu e un român care face baie în fântânile arteziene din centru, urlând și înjurând ca la ușa cortului, sunt doar țigani, ca să mă urinez pe corectitudinea politică din servă, mai ales după vizionarea unor hărțuiri în plină zi ale unor fete și femei care treceau prin zonă asezonate cu pulele de rigoare urlate să se audă și la terase, și peste toți trecătorii. Sigur, aude și poliția, dar e prea ocupată cu scărpinatul în cur ca să se deplaseze și, mai ales, să SCRIE hârtii. De unde și tupeul maimuțelor. Să continuăm.

Revin la pozitivism

Așa că, mă-nțelegeți, un trubadur zdrăngănind o lăută la rondul doi este o imagine cel puțin inedită, aproape de neimaginat pentru Ploiești. 

La chestia asta numită festival medieval am fost cu fi-miu care a asistat la lupte între cavaleri îmbrăcați în armură, jocuri diverse întreținute de niște tipi și tipe profi veniți de prin zone obișnuite cu astfel de manifestări, tăvăleală în baloți cu fân (fânul a fost victoria festivalului - niște paie amărâte au învins secole de inovație, cete de copii luptându-se în fân, lăsând tabletele și alte gadgeturi spre uitare). Frumos!

Muzica. În loc de Bere Gratis, mergeau Celelalte Cuvinte cap de afiș

Spitalul de Urgență, Vunk, Vama, Bere Gratis, Hara și Zdob și Zdub, live pe Bulevardul Castanilor. 

Stuffstock, stufffstock! Cele mai amuzante fețe le-am regăsit la niște cocalari, puțini la număr, care au trecut nedumeriți printre șirurile de oameni civilizați, spălați, retrăgându-se în vizuinile de unde au ieșit cu dezamăgirea-n suflet. Ploieștiul a arătat, timp de trei zile, că este un oraș important care își poate permite mai mult decât Fuego în centru. Nu am nimic personal cu omul, dar ajung să îmi urăsc bradul la câte zeci de ori mi l-a împodobit cu mă-sa de mână în centrul Ploieștiului. Pe mii de euro bune.

Ploieștiul era un rahat în Evul Mediu

Corect, de unde și accentul pus greșit de organizatori. Corect ar fi fost "Ploiești, târg domnesc" - festival anual medieval. Că noi nu am avut cetate pe aici, ci doar târg. Poate la anul se subliniază mai bine asta.

Mai vreau și la anul și la mulți ani

Pentru că a fost public numeros pentru că muzică ok, pentru că, odată cu marcarea unei tradiții, se pot umple hotelurile de turiști, pentru că ridicăm nivelul cultural și pentru că mi-a plăcut să mă tăvălesc cu fi-miu în fânul pregătit pentru turnir.

Încă ceva: la anul aștept să vină și reprezentanții celorlalte partide din CL Ploiești la festival. Pont: dacă lua Cristi Ganea bulevardul la pas, la fel ca Adrian Dobre, pun pariu că era pe plus la voturi - asta ca gândire politică. Ca participare în viața cetății, nu mai zic, mi-ar fi plăcut să îi văd pe toți reprezentanții poporului pe bulevard ciocnind o bere la festival, pizduindu-se amical, ca pe vremea lui nenea Iancu, indiferent de culoarea politică. Poate la anul.

În concluzie, timp de trei zile am tras în plămâni un aer diferit. M-am simțit bine și mai vreau bună dispoziție și promenadă pe bulevard. Și mai vreau Oktoberfest și Motorock. Și un Bmw seria 3, dar asta e o altă discuție.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time