Mafia retrocedărilor de proprietăți a murit. Trăiască mult mai sinistra mafie a retrocedărilor de puncte!
  • Citit 329 ori

Mafia retrocedărilor de proprietăți a murit. Trăiască mult mai sinistra mafie a retrocedărilor de puncte!

Sunt unul dintre săracii din România căruia statul român nu are ce să-i retrocedeze. Comuniștii nu le-au luat bunicilor vreo fabrică de mașini sau mii de hectare de teren agricol, ci doar libertatea de expresie și niște vaci excedentare. Asta nu înseamnă, însă, că nu m-am mirat când am citit găselnița izvorâtă din mintea Guvernului Ponta, respectiv schimbarea modalității de despăgubire a celor care au fost lăsați în izmene de comuniști: despăgubirea prin puncte care, teoretic, ar rezolva problema blocajului de care au beneficiat tot felul de borfași îmbogățiți peste noapte. Teoretic, legea spune că foștii proprietari nu sunt despăgubiți în natură, ci primesc puncte corespunzătoare valorii bunurilor confiscate de regimul comunist care, în 5-10 ani, se vor transforma în bani. Măgăria asta este demnă de o țară bananieră.

Fiți atenți de ce.

Procesul de restituire din România a însemnat o bătaie de joc la adresa solicitanților, ritmul de soluționare a cererilor fiind unul de melc pensionar, iar bătaia de joc continua într-o nouă formă mult mai evoluată în cinism și golăneală.
Concret, Guvernul Ponta a inventat o găselniță prin care proprietarii și moștenitorii care au fost lăsați în izmene de regimul comunist vor primi praf în ochi, formula oficială fiind puncte. Concret, terenul sau proprietatea confiscate se evaluează, iar fiecare punct listat de statul român valorează un leu. Tot statul român a inventat noțiunea de „fair value”, în care punctul pe care îl evaluase la un leu are, de fapt, valoarea de 89 de bani. Mizeria asta tipic românească numită fair value, în care statul român te ciordește legal din start este gândită cinic pentru că tot legea gândită de guvernarea Ponta zice că leul tău pe care statul ți-l datorează nu numai că se transformă în 89 de bani, dar ți-l vei recupera defalcat în cinci ani.

Și asta nu e tot.

Legea trebuia să se pună în aplicare de acum patru ani, însă la începutul fiecărui an plata către despăgubiți se amână cu un an din motive diverse. În 2016 a fost amânată cu 2017, iar acum există o mare probabilitate să nu se aplice nici în 2018. Cu alte cuvinte, nu se știe încă când încep cei cinci ani și câți despăgubiți vor mai fi în viață să mai vadă recuperată ceva din agoniseala confiscată de comuniști.

Între timp, în momentul ăsta, au apărut zeci de site-uri care fac bișniță cu punctele. În văzul lumii, fără ca vreo instituție a statului să fie deranjată sau să ia atitudine

Șmecheria tranzacţionării acestor puncte a explodat ca mămăliga, internetul fiind plin de site-uri care anunță cumpărări de puncte. De exemplu, dacă o bătrânică de 80 de ani depune actele și primește niște puncte, este pusă să aștepte ani de zile ca să își primească contravaloarea bunurilor confiscate de comuniști, bătrânica înțelegând rapid că își va primi despăgubirile la loc cu verdeață, unde tristețea și Puiu Popoviciu nu mai există.

Iar nepoții bătrânicii citesc repede pe internet că pot primi 20-30 la sută, în cele mai fericite situații, din valoarea punctelor și se duc la bătrânică cu texte gen „mamaie, semnează aici, că vrem și noi BMW la mâna a doua și vrem să spargem niște bani la Loft”, iar bătrânica, senilă sau resemnată, semnează, ce să facă.  Iar bagabonzii de samsari cumpără pe nimic niște puncte pe care, ca prin minune, reușesc să le trazacționeze contra numerar într-o lună, în loc de zece ani, cât ar fi așteptat săracii de nepoți ai bătrânicii fără relații la ANRP.

Concluzie: bine că s-a eradicat mafia retrocedărilor și se face în sfârșit dreptate, dându-se puncte de mâncare la popor. Libertate, am înfrânt, cum ar spune poetul.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time