INTERVIU. Am discutat cu Nicușor Dan: „Livache cânta cu Șobo. Mai târziu și-au făcut o trupă, Teldrum, de muzică braziliană”
  • Citit 620 ori

INTERVIU. Am discutat cu Nicușor Dan: „Livache cânta cu Șobo. Mai târziu și-au făcut o trupă, Teldrum, de muzică braziliană”

Punctulpeignat.ro s-a întâlnit cu Nicușor Dan care  la un moment dat a avut simțul umorului pentru aproximativ o secundă și jumătate. L-am miștocărit pe Livache, colegul de trupă a lui Șobo și a lui Melcu din Teldrum, după care am analizat golul din capul Olguței, trecând și prin mileul lui Firea. Discutând aplicat despre criza din interiorul USR, am descoperit că Nicușor Dan schimbă pamperși, însă nu dă și cu cremă la fundulețul copilului, ceea ce e puțin ciudat, însă totuși pare de treabă, că a insistat să plătească și cafeaua, fapt pentru care, milog cum sunt, fac interviul ăsta demn și corespunzător. Enjoy! 

Autor: Sebastian Ignat

Punctulpeignat: Ce mai înseamnă USR pentru tine azi?

Nicușor Dan: USR este o uniune de oameni de bună calitate și de bună intenție care are o dilemă de creștere.

Punctulpeignat: Hai să explicăm această patologie

Nicușor Dan: USR a avut o dilemă la început care s-a tranșat repede: dacă să intre în Parlament asumându-și că este o reuniune de oameni de ideologii diferite sau să se spargă de la bun început în cinci partide bine definite ideologic care să nu intre niciodată în parlament și să dispară. La început au ales bine.

Punctulpeignat: Apropo de discuția asta despre împărțitul în mai multe zone ideologice, crezi că oamenii au știut chestiile astea când v-au acordat votul?

Nicușor Dan: Da, pentru că în toate prezențele publice întrebarea asta s-a pus. Prin toate locurile din țară oamenii m-au întrebat: este posibil un partid care să nu aibă o ideologie clasică? Iar răspunsul a fost că e posibil ca partidul ăsta să intre în parlament, că asta e alegerea pragmatică, și oamenii să înțeleagă că sunt foarte multe lucruri care ne unesc și sunt foarte puține lucruri care ne despart.

Punctulpeignat: Având în vedere ce se întâmplă acum – discuțiile interne din USR. Lucrurile dorite de oameni, pe care voi vi le-ați asumat că le duceți la îndeplinire. Azi, după discuțiile interne, crezi că se mai pot îndeplini?

Nicușor Dan: Este evident că dezbaterea internă ne oprește pe loc. Este așa de pasională că ne ia toate energiile. Dezbaterea asta trebuia să aibă loc puțin mai târziu, după ce USR se structura și ne extindeam și ne consolidam organizațiile în teritoriu. Ceea ce așteaptă oamenii de la noi trebuia să prevaleze.

Punctulpeignat: Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție?

Nicușor Dan: Asta e tema care în interiorul USR s-a dovedit a fi cea mai divizibilă. Există în momentul ăsta o majoritate progresistă în USR pe acest subiect. În publicul căruia noi ne adresăm – oamenii sunt cam jumătate la jumătate. Însă cei din zona pregresistă sunt mai vocali. Și atunci există o tensiune internă în USR de a ne defini ca un partid progresist. Eu am evitat să îmi exprim opinia în public pentru că eu am crezut în acest proiect crezând că pot fi mediator între aceste două curente. Aceste două discursuri sunt la fel de legitime.

Punctulpeignat: Deci o să-ți păstrezi linia și nici mie nu îmi vei răspunde, îți exersezi latura de politician, e clar

Nicușor Dan: USR a făcut un gest curajos și s-a pronunțat pentru parteneriatul civil. Atâta timp cât ai pus borna asta, cele două discursuri, cel progresiv și cel conservator, sunt cultural legitime și eu mi le asum pe ambele, crezând în continuare în unitatea USR.

Punctulpeignat: Nu îi amețești pe conservatori și progresiști cu mesajul ăsta?

Nicușor Dan: E o dezbatere culturală care există în orice zonă din lumea asta. Ambele poziții sunt legitime.

Punctulpeignat: Nu întotdeauna în urma unei dezbateri culturale se produce și o ruptură practică în partid

Nicușor Dan: Asta ține din idealismul multora dintre membrii noștri

Punctulpeignat: Dar știi că în perioada asta idealistă a voastră,  în care voi jucați bambilici cu idealismul, PSD sau ALDE sau PNL pot ciordi în voie, nederanjați? Ei sunt ocupați când voi vă jucați cu idealismul, știai? Eu nu zic că nu este bine să existe și asemenea discuții, dar unde e lupta de clasă, când voi vă puneți gumă pe cur ca la școală?

Nicușor Dan: Aici pot fi de acord cu tine, dar ca să-ți dau și punctul meu de vedere, pentru că eu sunt un mediator – sunt oameni care ne-au votat și care pun presiune pe noi să ne definim și în această chestiune.

Punctulpeignat: Dar nu poate să meargă la pachet povestea asta împreună cu combativitatea? De exemplu, îi văd pe unii care nu se pot abține de la furat, de la nenorociri. Iar voi dați impresia că vă ocupați cu totul alte lucruri, în loc să-i loviți pe tipi în moalele capului. De ce nu se întâmplă asta?

Nicușor Dan: La nivel de activitate parlamentară, lucrul ăsta se întâmplă și pot să îți dau multe exemple. La nivel de critică la guvern lucrul ăsta nu se întâmplă și aici îți dau dreptate, țin de organizarea internă pe care dezbaterea internă a amânat-o.

Trebuie să se structureze o echipă de mulți oameni care nu au mai făcut politică și este destul de greu. Se va întâmpla și mesajul meu este că lumea trebuie să aibă răbdare. Deocamdată cred că este remarcabil că în Parlament reacția a fost de departe că USR este partid de opoziție, chiar dacă poate nu comunică foarte bine ce face acolo. Când o să facă asta și la nivel de guvern și ministere va fi aproape.

Punctulpeignat: Dacă vă treziți prea târziu? Ce faceți dacă PNL vă fură înapoi electoratul?

Nicușor Dan: Din fericire, referendumul intern pe chestiunea familiei se va termina pe 14 august. După asta mergem înainte

Aș vrea ca majoritatea membrilor să decidă că USR nu intră pe nișa asta progresistă pe care o poziționare l-ar duce. Și mai adaug că nu trebuie să confundăm acest referendum cu Coaliția pentru Familie.

Punctulpeignat.ro: Cum e în Parlament? Se muncește pe acolo?

Nicușor Dan: E o structură care nu este eficientă, nici calitatea oamenilor nu este grozavă. Este o structură care lucrează două zile pe săptămână. Plenul are cinci ore pe săptămână și comisia două ore pe săptămână și asta e cam tot.

Oamenii propun legi pentru probleme foarte punctuale și asta încarcă agenda.

Punctulpeignat.ro: Dacă te duci la un pesedist și îi propui să te ajute cu votul, trebuie să dea telefon la Dragnea?

Nicușor Dan: E foarte simplu - dacă un proiect atinge un interes de grup, pot să ți-l semneze 20 de pesediști tot n-ai șanse. Dacă proiectul ține de chestiuni care nu ating grupurile, dacă țin de chestiuni de bun simț, dezbaterile sunt pe bune și  lucrurile pot fi și unanime. Numai că Parlamentul, din cauza lipsei timpului fizic dar și a calității oamenilor nu rezolvă problemele structurale. Adică soluția la problemele astea, atunci când vine, vine de la Guvern. Parlamentul nu își asumă menirea de legislativ.

Punctulpeignat.ro: Cum îl vezi tu pe Dragnea azi? Mai e șmecher Dragnea azi?

Nicușor Dan: Am fost o zi în județul Teleorman în campanie. În Alexandria, un domn mai în vârstă mi-a zis „Dragnea îți fură și oul de sub cloșcă”.

Punctulpeignat.ro: Părea băiat simpatic la tinerețe, avea și trupă

Nicușor Dan: Da, era Livache și cânta cu Șobo. Mai târziu și-au mai făcut o trupă – Teldrum. Muzică braziliană, chestii.  Serios vorbind, este un sistem care depășește limitele unui partid, este un sistem care a pus mâna pe resurse și își alege pe cel mai abil om. Iar acum acest om este Dragnea. Nu știu ce gândesc oamenii care intră în acest sistem. De exemplu, Darius Vâlcov esterealemnte un om cu calități. Te întrebi dacă ar fi putut ajunge în poziția asta fără să facă pactul cu ei. Deci cumva intri jumătate de bună credință, jumătate ca să parvi și ieși mafiot.

Punctulpeignat.ro: Dar Firea cum e?

Nicușor Dan: Firea este o persoană depășită. Fiera într-un an de zile nu a făcut nimic. Firmele se mută la Cluj și la Iași, că Bucureștiul nu mai este atractiv. Oamenii cu copii mici se mută la Brașov la Sibiu. Compensează nenorocirile cu festivaluri de muzică populară. Golănia cea mai mare este cu firmele. Acestea sunt făcute ca să dubleze primăria, fiecare firmă corespunde cu un departament, pe care îl controlezi, iar prin firmă ocolești controlul.

Punctulpeignat.ro: Cum sunt glumele astea cu locuitul cu părinții? Îți plac?

Nicușor Dan: Da, cum să nu, îmi aduc și aminte câteva – asta cu votanții mei care s-au plâns că lipsește likeul din cabina de vot.

Punctulpeignat.ro: Cât iei pe lună de la Soroș?

Nicușor Dan: La mine Soroș a stat la coadă. Am început ca fiind omul lui Băsescu, al Elenei Udrea, al serviciilor, al KGB, după care a venit Soroș care a stat puțină vreme, după care a intervenit Coldea în locul lui.

Punctulpeignat.ro: Cum te împarți cu politica și cu familia, ai timp de toate?

Nicușor Dan: Acum fac un tur prin țară și o iau și pe fetița mea

Punctulpeignat.ro: Ai schimbat pamperși?

Nicușor Dan: Da, normal, o spăl la funduleț

Punctulpeignat.ro: Păi și o dai cu Sudocrem?

Nicușor Dan: Nu, doar o spăl și pun pampers. Să știi că e un copil care la trei luni a fost la Roșia Montană, la vreo șase luni am luat-o la strâns de semnături, pe la opt luni ne-a amenințat Olguța că ne amendează și ne-o ia de acasă că am dus copilul la proteste, etc

Punctulpeignat.ro: Despre Olguța ce părere ai?

Nicușor Dan: E o gură mare fără nimic în rest. Foarte puțină consistență. Și asta e valabil și pentru Gabriela Firea.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

facebook.com/punctulpeignat

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time