TZicneli (âncă) suportAbile (48). Niciodată n-am fost mai #DisruptTexts! 
  • Citit 299 ori

TZicneli (âncă) suportAbile (48). Niciodată n-am fost mai #DisruptTexts! 

Reuniți într-un grup numit #DisruptTexts, niște profesori americani militează pentru eliminarea lui Shakespeare din programa școlară, pe motiv că ”are în operele sale o atitudine nepotrivită legată de rasă, sex și clase sociale” și că ”tineretul de azi nu se mai regăsește în opera sa”.

Americani naivi, copii de țâță (sexism, da' mișto!), profii ăștia... Păi, doar Shakespeare, bre, uncle Sam? Oho, să vezi matale sexisme, rasisme, ură de clasă și alte LGBT - uri la suspecții: Eschil, Sofocle, Euripide, Plaut, Racine, Corneille, Moliere, Lope de Vega, Goldoni, Cehov, Gogol, O'Neill, Shaw, Ibsen, Caragiale, Brecht, Pirandello, Beckett, Ionesco... ca să mă refer doar la câțiva dramaturgi de teapa Marelui Will (haida de!)... La romancieri e și mai nasol, nu mai zic de poeți... niște declasați, ați auzit de Villon?!

Păi, de-o pildă, ăsta e titlu?, domnilor... de comedie, zic, că asta ne doare acuma, teatrul!, ia uite: ”Proștii sub clar de lună”. Revoltător, nu? Inadmisibil! Cum, adică... proștii? Poftim?! N-ați auzit de Mazilu? E, lăsați! Sau: ”Cântăreața cheală”, bre? Chiar așa, acuma ne legăm de defectele fizice ale oamenilor?! Ionesco, Ionesco, dar orișicât! În fine, ce ziceți de măgăria (sic!) asta: ”Atenție la bătrânele doamne roase de singurătate”. Cică, titlu! Cică, teatru! Cică Vișniec! Bătrâne... roase... Nu, așa nu se mai poate! Până-aici! Je suis #DisruptTexts!

Dar stați așa... asta nu e tot... adică se poate și mai rău: ”Brigitte stă îmbrăcată în casă cu geaca de iarnă: „Este cea mai proastă zi din viața mea. De trei zile stau în frig, la -2 grade în casă. Ieri am încălzit opt oale de apă pe aragaz ca să pot să mă spăl pe cap, că nu mă mai suportam. Vă dați seama cum miroase Pastramă după trei zile! Centrala este stricată și nu se poate repara. Am comandat scule și piese și nu se potrivesc”.

Brigitte, drăguța, abuzata de ea (deja sunt # DisruptTexts nu-i mai pot zice doar ”buzata”) nu i se potrivesc sculele nici de data asta... deci, degeaba o trata Ilie Năstase într-un anumit fel (dacă nu eram #DisruptTexts zicem: ”o bătea”) pe stradă, ea nu are nicio vină, pur și simplu, n-are noroc de scule care să se potrivească... naiba știe ce piesă o avea nefericita! Deci, se spală pe cap... în rest, citez: ” Vă dați seama cum miroase Pastramă”. Oricum, mersi, Brigitte!... îmi trecea prin cap să renunț, dar nu!, nu... mai bine rămân #DisruptTexts decât să-mi dau seama...

Bine, mă ajută și Dorian Popa. Cine e Dorian Popa? Cineva care are un câine. Și câinele nu are nimic împotrivă, ha, ha!, veche, dar ha... hazlie. Ba, dimpotrivă, face un ban grămadă: ”Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an”... ”că are mai multe contracte”, precizează Dorian. Deci, eu ar trebui să mănânc pensie vreo... 30 de ani (ha, hazliu!), ca să ajung la valoarea lui Cheluțu. Că așa-l cheamă: Cheluțu. Nu pe Dorian, frate, nimic nu înțelegi... pe câinele lui... pe Dorian îl cheamă Popa... Dorian Popa, la naiba!, am spus-o deja de vreo cinci ori!

Câștigă și el, nu chiar cât Cheluțu, da' pe-aproape, cam 10 - 15000 pe lună... că de-aia are burta ca foaia de matematică, numai pătrățele, adică, arată beton, ce să mai... la care se uită fo 2 milioane de abonați (”o postare InstaStory este 1.500 de euro, iar o postare feed, doar poză, mare atenție, este 2.500 de euro”) și normal, fiindcă are o rețetă rentabilă ceva de speriat, aproape imbatabilă, practic, irefutabilă: „Dacă pui energia înaintea banului, banul va veni buluc. Dacă pui banul înaintea energiei, s-ar putea să nu fie bine”.

Eh, bani, energie... Shakespeare? Pardon?! Niciodată n-am fost mai #DisruptTexts!

M. Ghiță Mateucă

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time