TZicneli (âncă) suportAbile (49). Avem un popor...  de tot râsu’ plânsu-mi-s-a. Ce (ne) facem cu el?
 • Citit 132 ori

TZicneli (âncă) suportAbile (49). Avem un popor...  de tot râsu’ plânsu-mi-s-a. Ce (ne) facem cu el?

Inițial, am vrut să scriu ceva k lumea, un subiect drăguț, din actualitatea cea mai fierbinte, cu fraze inteligente și concluzii irefutabile, dar, pe măsură ce mă încremeneam în proiect, îmi era din ce în ce mai clar că n-am eu atâta har ca să mă ridic la înălțimea imperativelor jurnalisticii vremii, plus că, tot citind și recitind replicile acestei piese sui generis de théâtre-vérité, nici nu-mi mai puteam stăpâni lacrimile de tot râsu-plânsu-mi-s-a, nu mai zic de inima-mi care tresălta de mândrie patriotică: Avem un popor genial... ce (ne) facem cu el?

Cum, ce facem? Îl dăm la ziar! Și uite-așa se face că aici și acum, chiar sub ochii noștri roșii de duioșie agresivă provocată de revelația unui act de creație literară transmis live ca la manual... se naște un spectacol excepțional, ce zi eu... o adevărată epopee a spiritului național, o analiză necruțătoare și o sinteză exhaustivă a tot ceea ce poporul acesta e capabil să producă în materie de tot ce vrea el: de la covid până la Dumnezeu, via Tudosie, și retur. Genial fără speranță!

Cortina se va ridica din clipă în clipă, a bătut deja al 11-lea gong... mai am timp doar să dau din casă precum că:

1. Tema, ideea, subiectul, intriga, conflictul... acestei piese de teatru sunt concentrate într-un pretext semnat Teodosie; da, acela; punctul culminant nu a fost încă atins; deznodământul se joacă.

2. Toate replicile sunt strict autentice, luate de pe fb cu un copy – paste plin de un atroce respect față de inocența gramaticală, exact așa cum le-au postat autorii lor (a.k.a. semenii noștri), al căror nume a fost înlocuit cu numere de ordine, fiindcă asta nu este o piesă de autor, ci una de folclor, aseară, premieră, înregistrând: 5900 de laicuri, 2100 comentarii și 482 de distribuiri... și înghesuiala era f.f. mare, fiindcă, la naiba, cică suntem fo douăj de milioane...

3. Cu selecția, recunosc, nu mi-a fost greu, fiindcă le-am luat și eu aproape la întâmplare din ce am apucat să citesc (nu, serios, cine-și pune mintea cu aproape 3000 de comentarii?!), așa că oricine este nemulțumit poate să dea căutare pe fb: teodosie și să-și facă apoi propria lui piesă de teatru... replici, căcăclău!

4. Așadar... pss!... psst... gata!, începe!

IPS Teodosie (traversează scena de la stânga la dreapta sau invers, într-o caleașcă trasă de un cal, lansează nucleara, apoi iese demn): Iata si noi suntem amenintati in aceste zile caci, cine stie, poate trebuie sa se inchida si bisericile. Nu se vor inchide la noi, sa luptam impreuna si sa ne marturisim credinta. Biserica nu-i a celor care sunt autoritati vremelnice, biserica apartine lui Dumnezeu si ne apartine si noua celor ce ne rugam. Cei care nu pot si nu stiu sa se roage pot sa spuna orice, dar noi ne vom tine randuiala.

 • Personaj 1(feminin): Asta era ideea sa nu se mai închidă bisericile, ca, cine vrea sa meargă la biserica, sa fie deschise.
 • Personaj 2 (f): Dumnezeu este peste tot ! La icoana din casa mea ma pot ruga și Dzeu ma asculta !Voi slujiți acolo ca asta va e meseria .
 • Personaj 3 (masculin): Doamne-ajuta sa fiti independenti si impozitati ca atare....sa ajutati bolnavii in stare gravă sa mergeti cu măgarul nu cu Mercedesul sa purtati haine monahale simple nu aurite si in ultimul rînd sa respectati preceptele si taina botezului cununiei inmormintarii fara TAXE.....si fara pedofilie...(se stie)
 • Personaj 4 (f): Dumnezeu să mă ierte , oameni buni acest reprezentant al Bisericii Ortodoxe nu are limită.
 • Personaj 5 (m): Barbă lungă, biserica e pe teritoriu României iar Romania are o constituție, un guvern, un președinte,un parlament și multe alte instituții, pe care unele dintre ele români le-au votat. Ți-e cine dracu î-ți dă dreptul să hotărăști, de unde te-ai umflat cu atîta putere?
 • Personaj 6 (f): Scirbosul asta este mai degrabă reprezentant al celui rău decît al lui Dnz Sfintu.. După figura lui schimonosita si dupa ceia ce face totul contra.regulilor ca sa poată muri mai mulți sa aiba el de lucru...
 • Personaj 7 (m): Vai de voi credinciosi cu cuvantul dar cu sufletul la iuda pe langa faptul ca nu mergeti la biserica vorbiti in numele ei si o slabiti in loc sa ne unim sa luptam inpreuna pt a ne apara credinta in Dumnezeu si chiar si religia din care facem parte noi o atacam si judecam pe cel care lupta pt noi si pt libertatea noastra de a putea merge liber la biserica sau stam in casa ca asa vor alti sa nu putem comunica intre noi si sa ne unim in credinta ci sa ne dezbinam el chiar asta cerea nu altceva sa putem merge liber la biserica
 • Personaj 5 (m): gresit da el nu indeamna la revolta ci la propiul buzunar nu lo satura dracul
 • Personaj 9 (m): preotul te îndeamnă la rugăciune nu la revolta daca ai înțeles bine
 • Personaj 11 (f) de inteles am inteles bine el sa se roage si noi cu cotributiia da ce invers nu merge
 • Personaj 8 (m): Inchide gura ca intra musca!Sosoanca de gen masculin!

Personaj 12 (f): Doamne fereste ne si apara ne, ce gura are, acu ne i a la bataie, ca sa fi credincios nu trebuie neaparat sa mergi la biserica, d zeu inseamna iubire si sa faci tot timpul bine, sa ajuti, sa fi milos, asa ca lasa ne

Personaj 13 (m): Să-mi fie cu iertare, dar preoților le este frica că pierde gloata de enoriași, nu mai poate prosti pe nimeni și nu mai pot să-și facă vile și să-și cumpere mașini scumpe. Dumnezeu călătorea cu măgarul, nu cu calesti și mașini super. Eu, sunt ortodox și credința o am în suflet, nu mă laud să mă creadă lumea

Personaj 14 (m): DA BISERICA E A LUI SPAGOVEANU ,CITI BANI AI CHELTUIT SIN SALARUL TAU SPAGOVENE SA TE PUI STAPIN PE BISERICA ,SALAR CARE MERGE TOT DIN BANI NOSTRI.!

Personaj 15 (m): Cedează domnule dacă ai credință din averea infernală și saracilor domnule o să fii un hagi tudose știi cum

Personaj 16 (f): Lăsați bisericile in pace, sânt ultima speranță ! Să vină iar preoții cu paștele si lumina acasă? Dacă toata lumea sta in casa cum sa trăiești? Sa fie totul gratis nu mai plătim nimic si stam in casa ca papagalii in colivie.

 • Personaj 17 (m): Vezi cand te urci pe turla bisericii sa fii atent ca sa anuntat vant puternic si din cate stiu nu ai asigurare si e pacat
 • Personaj 18 (m): Nu este bre" biserica dumitale. Este finanțată de stat, deci autoritățile care reprezintă statul pot sa ia ce masuri doresc....Poate chiar sa anuleze finanțarea...deci implicit sa o închidă. Ce zici bre"???
 • Personaj 19 (f): Mai bine scrie o notiță in amintirea securității!
 • Personaj 20 (m): Dar nici a bisericii nu este este a credincioșilor nu a voastră că sunteți îmbrăcați multicolor parca sunteți păuni Iisus a avut stare simple nu că voi aur și diamante care pe care la fală păcătoșilor
 • Personaj 21 (m): da ce ba este a lu mata shizofrenicule luate-ar covidul

Mihai Eminescu (în mod excepțional, o voce din off): Ferească Dumnezeu sa nu vina covidul ca atunci sta părintele singur în biserică, sa nu se molipseasca și el sa ajungă pe la spital.

 • Personaj 22 (f): Mihai Eminescu ești mort, Mihai Eminescu. Cum de mai vorbești?
 • Personaaj 23 (m): Aveți grijă ce vă doriți. Dracul joacă țănțăroiul cu sufletul dumneavoastră!
 • Personaj 24 (f): Ajunge cu restricțiile, cu minciunile. Dumnezeu ne-a facut pt a fi liberi. Nu va mai lăsați manipulați de tv., presa, care a primit milioane de euro pentru a manipula poporul. La fel si spitalele si medicii au primit bani grei, sponsorizari din exterior. Dacă asa va place, stati cu capul plecat si mergeți ca oile la tăiere!
 • Personaj 25 (f): aici greșești nu ai înțeles nimic doamnă
 • Personaj 26 (m): Mergi la biserică și bagă capul sub sutana popii. și dăi,și dăi
 • Personaj 24 (f): inseamna ca asa6face nevasta ta ??
 • Personaj 26 (m): A mea nu este moldoveancă. Ai creierul în colțuri. Te-a prostit popa. Vezi să nu uiți portofelul acasă că este mare păcat....
 • Personaj 24 (f): ateule să te ia la el
 • Personaj 27 (f): Doamne Cîtă răutate și invidie și bătaie de joc ..Se poate face din biserici și preoți..Chiar nu este frica și rușine de dumnezeu nu de noi poporul..Numai în biserici și în preoți se arunca cu pietre și noroi da în cei ce conduc tara și o condus și ne-au dus la faliment și ac ne duc la moarte fără vreme nu vedem acest lucru ..Numai preoți fur bani fură țara restul nu fură sau o furat ..
 • Personaj 28 (f): Vreau sa intreb pe acesti multi romani, care, atunci cand a venit Papa, in tara, de c'è erau in elixir!??? Oare au fost falsi!!! +?
 • Personaj 29 (m): Bravo boss dale la cioc cu virusu lor. Panarame!
 • Personaj 30 (f): Sa intre online ca la scoli si sa faca telemunca ips si ipf
 • Personaj 31(m): Baaa cretino, Biserica nu se inchide. Nu a fost inchisa nici in timpul razboiului, si nu va fi inchisa nici acum. Si cat priveste legea, primul care nu o respecte si o calca in picioare, este guvernul.
 • Personaj 32 (f): Virusu a fost pus de oculta mondiala, care vrea sa distruga Biserica lui Hristos. Voi paginilor si ateilor care nu vreti sa mergeti, stati acasa. Numai judecati un Arhiereu!
 • Personaj 33 (m): Dumnezeu să mă ierte , oameni buni acest reprezentant al Bisericii Ortodoxe nu are limită. Nu poate să facă ce a ce vrea el , sigur nu sânt pentru închiderea bisericilor , dar dacă situația este cum este ce putem face.

Personaj 34 (f): Acest preot face ce vrea el. El este deasupra legii! Cred ca e cazul ca autoritatile statului sa-l puna un pic la punct!

Personaj 35 (m): Stau si ma gandesc cati sunt in gradina lui Dumnezeu dar ma intreb cati sar gardu dar oricat se vor stradui unii sa le arate adevarul datorita incapacitatii de a intelege nu vot reusi deoarece ura si prostia este foarte mare.

Personaj 36 (f): Doamne fereste ne si apara ne, ce gura are, acu ne i a la bataie, ca sa fi credincios nu trebuie neaparat sa mergi la biserica, d zeu inseamna iubire si sa faci tot timpul bine, sa ajuti, sa fi milos, asa ca lasa ne

Personaj 37 (f): Eu nu integ de unde atata prostie in randul romanilor! De ce asa si nu asa ? Si nimic nu e pe voia domniilor voastre!

Personaj 38 (f): Rugaciunea e primita oriunde, dar biserica e si ea un lacas sfant, macar acolo unde are preoti care lupta pt dreptate!

Personaj 39 (m): Bani pierduți pt el , e bine că folosesc același linguriță la sute de credincioși printre cari se găsesc zeci de bolnavii cu diferite boli contagioase ?? Biserica nu e a statului dar cereți bani de la stat ,faci parte din România și trebuie să respectați legile acestei țări .

Personaj 40 (m): Dacă flocosul asta nu respecta regulile eu de ce as face-o?ma jur ca nu am sa mai port masca indiferent de consecinte.

 • Personaj 41 (f): Vreau sa intreb pe acesti multi romani, care, atunci cand a venit Papa, in tara, de c'è erau in elixir!??? Oare au fost falsi!!! +?
 • Personaj 42 (f): Sa intre online ca la scoli si sa faca telemunca ips si ipf
 • Personaj 43 (f): Vai de lumea noastra ! Cata ura ne domina de, gura larg deschisa, indeamna la ne supunere si ne incurajeaza la raspandirea virusului distrugator .
 • Personaj 44 (m): Locasurile pot sa se inchida! !!Dumnezeu locuieste in sufletul crestinului!!!AMIN!!!Asadar... rugati-va ptr intelepciune si ptr luminarea mintilor !!!
 • Personaj 45 (f): Virusu a fost pus de oculta mondiala, care vrea sa distruga Biserica lui Hristos. Voi paginilor si ateilor care nu vreti sa mergeti, stati acasa. Numai judecati un Arhiereu!
 • Personaj 46 (m): Da trebuie sa luptam pentru viata noastră, pentru credința noastră. Sa ne ajute Dumnezeu!
 • Personaj 47 (f): Era cazul să se impună trădătorilor de Țară și neam! Sărut dreapta l.P.S Teodosie sănătate și putere .Doamne ajută. ?
 • Personaj 48 (m): Gunoi ordinar teau murdarit psdisti la gura deja mirosi a psd (ca--t). Bine că iei lună de lună banii de la guvern, futu-te-n cur de ,, tomitean " !!!
 • Personaj 49 (m): Bravo lui! Respect și prețuire P.S.Teodosie! Ăștia care sunteți slugi docile ale sistemului, puneți-va cate două măști pe față și rugați-va in biserica din inima voastră
 • Personaj 50 (m): Sfintia TA sa arunce afurisenie pe toti membriui PNL,liberalismul este manevra celor care lovesc in proprietate si-n Isus Hristos si-n oamenii de traba din aceasta tara......
 • Personaj 51 (f): Aceasta pandemie a creat isterie totala in tara. Televiziunile , mai ales Antena 3 si Romania TV , au inveninat poporul in total…

Personaj 52 (f): Iar mănîncă rahat satanistii dacă voi nu aveti nevoie de biserică restul lumii are nevoie voi o să umpletî iadul!

Personaj 53 (f): foarte creștinesc comentariul dumneavoastră ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

Personaj 52 (f): dar tu ce mănânci, credincioasa lui pește prăjit ?!...că tare "frumos" te exprimi !

Personaj 53 (f): Am inebunit dracu de tot! Voi vedeți ce oameni am ajuns să admirăm? Teodosie, Viorica, sosoaca, Teodorovici, Codrin, Olguța! Rezultatele le vedem peste tot!

Personaj 54 (f): Ăsta-i omul lui Dumnezeu! Nu vă atingeți de unsul Domnului!

Personaj 55 (f): Doamne...multi tîmpiți mai are tara asta in frunte cu cei de sus...cît de mizerabil pot vorbi...

Cortina cade brusc, fără niciun fel de explicații. Spectatorii sunt invitați insistent și strident să părăsească sala... și nici măcar nu au apucat să aplaude... sau să fluiere. Afară, următoarele 55 de personaje se înghesuie să intre pe scenă, scandând asurzitor: Noi suntem poporul!

M. Ghiță Mateucă

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time