Noaptea, Ploieștiul și primarul nălucă

Noaptea, Ploieștiul și primarul nălucă

Noaptea este amica intimă a primarului Ploieștiului. Precum liliacul în urbe, umblă noaptea, controlează portarii, convoacă ședințe de consiliu - Andrei își trăiește noaptea pubertatea dinspre pensie.

Tocmai s-a încheiat o ședință de consiliu local convocată din lipsă de bani pentru a asigura termia. Se iau din alte părți, de la spitale, de unde se nimerește. E disperare și haos, nu dă nimeni bani. Nici județul, nici guvernul. Noaptea a rămas singura prietenă a lui Andrei.

Precum Lady Godiva, aleargă prin noapte cu trotineta, mai pică-n cap, se ridică, își face planurile, iar a doua zi începe la fel - circ, panaramă și lipsă de bani. Așteaptă cu înfrigurare, în fiecare zi, să vină noaptea. Noaptea are timp să administreze cu succes nimicul. Ziua e mai greu. Ziua e reală. Noaptea te iartă. Ziua niciodată.

Noaptea caută dușmani închipuiți. Ziua își pune în practică planurile de noaptea trecută. După care uită. Noroc că vine următoarea noapte, pentru alte planuri. Este prima dată, în istoria sa politică de cinci partide, în care e singur. Nimeni nu îi mai apără spatele. Și nu înțelege de ce. În jur, primarul s-a înconjurat de lichele și șperțari. Îl vor folosi până în ultima clipă, după care îl vor arunca la gunoi, așa cum au făcut-o mereu. Și nici asta nu înțelege.

Atmosfera bolnăvicioasă din jurul edilului generează singura realitate care, de fapt, contează pentru noi: subdezvoltarea unui municipiu plin de resurse economice și umane. Este despre oamenii care locuiesc aici. Și privesc spre alte orașe care cresc. Oamenii noștri trăiesc zilnic mizeria ultimilor ani. Și nu înțeleg nici ei. Muncesc, plătesc taxe, votează, își cresc copiii și speră la civilizație.

Între timp, primarul înjură în primărie, jignește angajați, consilieri, ziariști, amenință, încurcă tot. De ce? O fi vreun demon? Vreo boală? Nu știe și nici nu pare să-l intereseze. Vede numai dușmani și răzbunări, ca în telenovele. El e perfect, restul lumii este problema. Noroc că vine iar noaptea, se trezește la 3, pleacă pe străzi, își ia energia pentru a continua a doua zi. Nimicul. Nimicul ăsta de 30 de ani. Suntem blestemați.

Sebastian Ignat

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time