țICNELI (âncă) SUPORTABILe (7) În căutarea unui autor, niște personaje și-au găsit... nașul

țICNELI (âncă) SUPORTABILe (7) În căutarea unui autor, niște personaje și-au găsit... nașul

1. Pesedeu, personaj colectiv, cică (citat din memorie): Hai, peneliștilor, vine 1 septembrie, ce faceți, tată, cu mărirea aia?!

Caragiale: ”Bubico! (...) şezi mumos, mamiţo!”

Nașu’: Începe să mă agaseze cinismul pesediștilor privind mărirea cu 40 la sută a pensiilor. E lege, au votat-o ei, cu mânuța lor, acum un an, așa ceva, când, după ce trăgeau pe nas linie după linie din drogul puterii, li se părea că prin țara scoasă din noroaie curge lapte și mustește miere. Măsura în sine este ok, așa ar trebui să se întâmple, este necesară, pensionarii o merită... numai că toată lumea știe, politicienii, mai bine ca oricine, că în actualele condiții ale economiei devastate de pandemie, la noi și pe tot globul, este extrem de dificil, dacă nu cumva chiar imposibil, să o poți realiza întocmai și la timp.

Pesediștii, aldiștii, pontiștii, chiar și udemeriștii și useriștii, mai pe ascuns, cunosc situația al naibii de bine, dar o exploatează al dracului de politic. Fără rușine, fără milă, viol abominabil de... derbedei beți-mangă, știind că politica e cea mai veche meseriașă din lume și că nu s-a născut încă judecătorul care să-i facă dreptate

Bine, așa ar proceda și liberalii, dacă ar fi dincolo de gardul guvernării, acolo unde cel mai inteligent rahat politic e să plimbi bățul peste uluci, ca să întărâți câinii și să stresezi stăpânii, numai că acuma ei trebuie să scoată castanele din foc, chit că le-au aruncat acolo tocmai miștocarii de azi.

Până una alta, e ca la nebuni. Impresarul organizează un concert, pune afișe, vinde bilete, umple sala de speranțe, apoi se furișează în cabina pianistului, îi zdrobește degetele și îl împinge în scenă rânjind sardonic: Descurcă-te, maestre! După care intră impertinent în sală, se așază în primul rând și face pe șmecheru' cu legitimație de meloman: Hei, ia, să vedem noi cum le are băiatu' ăsta cu scripca... Iar sala e-n amorțire, nici nu aplaudă, nici nu fluieră, fiindcă fiecare e ocupat să-și calculeze iluziile... am atâta pensie, dacă-mi dau ăștia 40 la sută... mmm... iau atâta... o, ce mișto, dar la numai 20 la sută... e, cică nu sunt bani, cu 10 la sută, cât aș lua în plus?! la dracu... cu toți nenorociții ăștia cu pensiile lor speciale cu tot!

2. Victor Ponta, personaj de farsă: "... cum o să dea cei de la PNL majorarea de 40 la sută la pensii. Întâi o să dea 4 și apoi 0. (...) E bine că n-am murit de ciuma roșie și murim de ciuma galbenă? (…) Cei de la PNL sunt ca animalele de la ZOO. Le dai de mâncare, stau acolo”.

Caragiale: ”Amice, ești... idiot!” (”Căldură mare”).

Nașu’: Ha-ha!... gâdilați-mă să râd... aia cu 4 ... 0 se vrea o glumă, nu?! Păi, de-astea spune și piticul din grădina publică... cică în partidul lui Ponta sunt fo 500... întâi au fost 50, după aia s-au mai înscris 0... ha - ha, hai, gâdilați-mă ca lumea, ce naiba, se-ntâmplă ceva, nici asta nu e bună?!

Da' ce se mai pricepe Micul Kim la ciume, zici că-i de-acolo.

Aia roșie l-a retrogradat de la lider la chibiț, iar asta galbenă o să-i scoată politica din cap. Păi și ce dacă, bre, mare șmecherie, ce?, nu mai ai organe? La câte suportă politica, poți gândi și cu picioarele, dacă deja vorbești cu rectul. Uite, de exemplu, fabula cu ”animalele de la ZOO”... e foarte drăguță.

Numai că animalele pe bune nu stau ”acolo” fiindcă le dai de mâncare, ci fiindcă sunt închise. Ia dă-le tu mâncare pe săturate și lasă poarta deschisă... Îți sugerez să începi cu iepurașii, veverițele și papagalii. Dacă e ok, poți trece la carnasiere. Pe urmă, chemi salvarea și mergi la Oprescu, să te coasă la loc. Numa' să aduci toate sacoșele...

M. Ghiță Mateucă

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time