tzICNELI (âncă) SUPORTABILe (15). În căutarea unui autor, niște personaje și-au găsit... nașul (2)

tzICNELI (âncă) SUPORTABILe (15). În căutarea unui autor, niște personaje și-au găsit... nașul (2)

Personajul: Cătălin Mitralieră Rădulescu, medic și deputat; sau invers

Autorul: ”Prostul e prost în orice loc, dar mai ales în specialitatea sa”. (I. L. Caragiale)

Nașul: Deputatul - medic Cătălin Rădulescu face parte din categoria aia comună și foarte numeroasă de bipezi față de care, indiferent ce-ar spune ei, simți instantaneu o irepresibilă nevoie de a-i contrazice, de a-i corecta,  sau măcar de a-i verifica. Bref, atât de multe prostii a spus Mitralieră la viața lui, că nu-l mai crezi nici dacă zice că azi e marți (ups! ăsta le are cu ceasurile rele) și dai fuga la calendar. Ninge? Știi că e iunie (tocmai te-ai uitat în calendar, nu?), dar tot arunci o privire pe fereastră. Dom’le, dar dacă nebunul are dreptate!? Pe scurt, omu’ e o adevărată belea.

Deci, are nevoie de puțină profilaxie, dar, pentru asta, trebuie să-i cunoaștem cazuistica. Așadar… Cum, necum, la doar trei ani după absolvirea medicinei la Timișoara, în 1987, personajul nostru intră în politică la Pitești. Ca fesenist, păi cum altfel?! Normal, imediat a ajuns deputat, de Duminica orbului '90. Asta înseamnă că unii l-au primit în partid, alții l-au remarcat (nebănuite sunt căile… liderului), i-au făcut rost și de niște votanți (asta nici nu e foarte greu)… și, uite-așa, Mitralieră a adunat zece ani de deputăție.

Timp în care și-a făcut mendrele cum l-a tăiat capul… castrarea chimică a pedofililor, tunuri cu apă pentru demonstranți, ulterior, direct mitraliera (chiar se lăuda că are una acasă), dezincriminarea hărțuielii sexuale la locul de muncă fiind doar câteva dintre ghidușiile care i-au încins neuronul de parlamentar. De confuziile, falsurile și bazaconiile din dosarul lui de revoluționar sau de condamnarea definitivă de un an și jumătate, cu suspendare, of course, pentru dare de mită și alte drăgălășenii… nici nu  trebuie să ne mirăm. Fiindcă asta e politica!

Bine, dar medicina? Tot curvulice și ea?! Orict ar părea de straniu, Mitralieră a făcut, totuși, o facultate. Da, chiar de medicină! Adică, a dat o admitere, a făcut niște studii, a susținut niște examene, chiar a îmbrăcat, vreo trei ani, halatul de medic. Medic tânăr, simpatic, bun de gură… cred că foștii săi pacienți de acum 30 și ceva de ani îi sunt încă recunoscători pentru salvatoarele ceaiuri de sunătoare și pentru salutarele frecții cu Diana pe care le prescria.

Dar de ce să fi rămas dr. Rădulescu o somitate anonimă în fundul provinciei, când putea să se facă de basme la ore de maximă audiență și în proporție de masă, de la înălțimea autorității sale de parlamentar, iată mostra de competență aproape medicală intim amestecată cu o și mai dată naibii probitate științifico-fantastică, totul exprimat convingător într-un limbaj profi de semidoct cu lustru: „Eu am vorbit cu mai mulți IT-iști și mi-au spus că soft-ul integrat, la un termoscanner de tip tunel, care are un soft integrat, soft-ul ăla integrat preia informațiile. Și eu am întrebat... aceste informații, garantează cineva că se duc sau nu se duc undeva? Atâta timp cât nu apare cineva din Guvernul României care să garanteze că informația ta nu ajunge niciunde, e un semn de întrebare”.

Da, e un semn de întrebare. Poate chiar de mirare! Cine s-ar putea abține, de exemplu, pus în fața acestui irefutabile dovezi de meserie te halesc, pe principiul atât îl duce capul: ”Prin amprenta facială, se preiau informații care se transmit undeva, ăsta e soft-ul. Cum ar fi datele personale, adresă, absolut totul”. E, uite că și medicii spun lucruri trăznite!

Că îți și vine să te întrebi: Mă, poznașule, părinții tăi… știe? Sau măcar nevasta, că doar e psiholog. Că noi, vinovații fără vină vrem să se facă lumină... am citit pe termoscaner: Ce ți-e scris în frunte ți-e pus.

 

2. Personajul: Traian Băsescu, zis Președintele

Autorul: ”Cu un ochi sclipind de afecțiune și cu celălalt sticlind de calcul” (Charles Dickens).

Nașul: Când ești uns cu toate alifiile de peste… mări și țări, este imposibil ca dintre ele să lipsească crema de caracter ”Lupul moralist”, ideală pentru schimbat blana. Mai ales că te-ai dat cu ea timp de 30 de ani de politică mai mult sau mai puțin la vedere, încă de pe vremea când te urcai pe scenă în geacă portocalie, ca să-i ții isonul Paulei Ivănescu (O, tempora, o, mores!) care îl implora pe Petre Roman cu toată inocența: ”Ține-o sus și tare!”. Și, dacă ți-a ținut figura, chit că te-ai dat în lături de atâtea ori, inclusiv în cei 10 ani de Cotroceni, de ce s-ar mai mira cineva că și-acum îți merge… foarte excelent?

Și ai rămas la fel de simpatic și de bun de dat din gură în apărarea poporului: ”Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe, specializate în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite”.

Și chiar așa trebuie să fie, că doar vorbește un cunoscător. Un cunoscător al fenomenului infracțional, desigur… la ce altceva credeați că mă refer? Când frac-su făcea afaceri păguboase cu (fiindcă eu n-am bani de amendă, citez din Băsescu): ”clanurile țigănești”… chior să fi fost și tot îți mirosea că ceva-ceva e putred în sacoșa cu 600000 de euro, i-auzi la Izaura:

“Mircea Băsescu ne spunea să avem răbdare că se va rezolva la Curtea de Apel Dolj, care-l va pune în libertate pe tatăl meu (Bercea Mondial, pentru cei care au deschis mai târziu cutia memoriei – n.a.) pentru că vorbește cu fratele său”. Frate la care aceeași Izaura se jura că a ajuns jumate din bani, lucru confirmat și de martorul Marian Căpățână, care îl sfida pe Băsescu fără grețuri, cu un tupeu pe care nu ți-l poate da decât faptul că ai în mână toate atuurile pentru a-l pune cu botul pe labe pe ditamai președintele: ”pentru că se tot laudă că știe varianta adevărată și că a fost o înscenare (…) să fie bărbat, să arate că e bărbat. Îl aștept la mine la un pahar de whisky”. S-o fi dus, nu s-o fi dus, habar n-am… telenovela era oricum proastă.

Atunci, ”clanurile țigănești” erau ok, da? iar președinții și frații lor puteau să facă tot felul de aranjamente cinstite cu orice bulibașă dorea interesul lor. Pentru asta, Traian Băsescu chiar se fâțâia pe la nu știu ce festivaluri ale romilor la braț cu nevasta îmbrăcată în straie țigănești. Dacă e cineva pe-aici care se poate abține de la cuvenitele vorbe de dulce, să-i spună ipochimenului că și pe vremea când era el președinte și lua masa cu regele romilor, ”clanurile ţigăneşti” controlau afaceri ilegale, se dedau la acte de violenţă și nu respectau legile țării, iar ”grupările de spărgători” își făceau mendrele la fel de nestingherite de justiție sau de cei ce-și aruncau caschetele pe gazonul președintelui, invitându-l politicos dar ferm: ”Ieși afară, javră ordinară!”. Păcat că la  ”Mai taci naibii din gură…” nu există o rimă la fel de profi. Sigur, la nevoie, cineva mai inventiv…        

3. Autorul: ”Prostul face tot ce poate ca să nu treacă neobservat” (Tudor Mușatescu)... Dar, gata! Pentru azi, ajunge! Totuși, fiindcă mai e destulă marfă bună-n galantar, am zis să dau citatul ăsta... așa, ca o avanpremieră, un promo, cum se zice acum. Cunoscând autorul și tema, cine dorește se poate distra anticipând personajul. Că va fi o mare surpriză... vă asigură nașul 


M. Ghiță Mateucă

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time