STENOGRAME EXCLUSIVE (I) / Investitor: „Unde am greșit, doamnă, respectând legea?”. Cristina Herția, arhitect-șef Ploiești: „Lăsați-mă cu legea! Asta e lege!?”

STENOGRAME EXCLUSIVE (I) / Investitor: „Unde am greșit, doamnă, respectând legea?”. Cristina Herția, arhitect-șef Ploiești: „Lăsați-mă cu legea! Asta e lege!?”

Motto: „Sunt locuri unde, din păcate, trebuie să aștepți și șase luni pentru o autorizație de construcție” – Klaus Iohannis, președintele României, declarație susținută la Ploiești, în 22 noiembrie 2017

În capitala celebră și bogată a Aurului Negru, nefericitul care apare în stenogramele următoare a așteptat doi (2) ani pentru autorizări. Și încă așteaptă. Pentru că batjocura poate atinge noi dimensiuni în Ploiești, orașul unde orice funcționar este un mic dictator care păstorește, după pofta inimii, fiecare instituție unde întâmplarea a făcut să aterizeze pe o poziție de conducere.

Story1.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din Ploiești a ieșit fulminant la rampă, săptămâna trecută, într-un mod caragialesco-grotesc, prin comportamentul celor care ar trebui să asigure, din pozițiile pe care le ocupă, prestări oneste și profesioniste beneficiarilor de servicii publice din Ploiești. În cazul de față, vorbim despre Urbanismul ploieștean, locul unde ajunge să se milogească orice nefericit din Ploiești care intenționează să își construiască, să dărâme sau să modifice orice tip de construcție pe raza municipiului-capitală de județ.

Oglinda fidelă a batjocurii la care sunt supuși cetățenii care apelează la serviciile publice din Ploiești o puteți parcurge AICI și AICI, în parcursul a două articole scrise de jurnaliștii observatorulph.ro.

După ce urmăriți materialele text și video care concentrează o scenă din pseudo-ședința CTATU de săptămâna trecută, vă invit să citiți următoarele rânduri, în care intrăm abrupt într-o poveste cu accente grotești, despre Miorița și reavoință.

Notă: Înregistrarea-sursă este efectuată în contextul exasperării unui om care, deși a depășit cu brio toți pașii birocratici ceruți de instituțiile ploieștene abilitate cu avizările și autorizările, având toate actele și avizările cerute la dosar, totuși fiind blocat fără să i se dea explicații coerente scrise de arhitectul-șef al municipiului Ploiești care, după cum veți lectura, invocă gusturi particulare, chestiuni legate de moralitate și chiar astrologia (!). Tot arhitectul-șef al Ploieștiului îi declară investitorului că nu legea primează, ci ștampila sa. Pe scurt, un investitor este blocat în Ploiești fără nici un argument solid. Comentariile suplimentare sunt de prisos.

Story 2

Personaje:

Cristina Herția, arhitect-șef al municipiului Ploiești

G. Năftănăilă – investitor care strânge de doi ani (2) avize și autorizări ca să construiască un complex de locuințe pe terenul propriu și care, după ce a obținut toate avizele necesare de la toate comitetele și comisiile posibile, inclusiv din partea comisiei sus-menționate CTATU, de unde făcea parte inclusiv doamna Herția care și-a pus și semnătura pe varianta 1 din documentație (!), se lovește acum, brutal, de refuzul arhitectei-șefe de a-și da avizul final pe proiectul de investiție.

Las aici primul episod dintr-o discuție halucinantă între un tip care vrea să investească câteva milioane de euro în Ploiești și reprezentantul primăriei, prin Direcția de Urbanism care, în timpul conversației, își caută motive și răspunsuri prin care refuză semnarea autorizației finale.

„Totul este o distrugere!”

Cristina Herția (Arhitect-șef municipiul Ploiești): Dacă puneți pistolul la tâmpla lu fi-mea, eu nu semnez așa ceva. Eu nu vreau să mă desființez ca profesie, ca ființă, eu nu semnez un asemenea monstru. Ne târâm zece ani în instanță! Trebuia să fiți oprit de la Simona Vâlcu și să vă spună că pe acest teren nu se poate. Este o distrugere. Distrugem și circulația, și lumina și solul. Totul este o distrugere! Totul este o distrugere!

Nu există niciun argument pe planeta Pământ care să mă facă să semnez această autorizație. Decât o sentință definitivă.

(...)

G. Năftănăilă (investitor): Știți ce nu înțeleg eu? Dacă toată lumea mi-a dat avize și mi-a spus că e bine?

Cristina Herția: Ce ne facem că nici eu nu înțeleg, dar am suficientă imaginație...

Investitor: Dacă vă gândiți la șpăgi, dumneavoastră credeți că am cumpărat instituțiile?

Cristina Herția: Nu toate...

Investitor: Nu am cumpărat nicio persoană, doamnă.

Cristina Herția: Este o supoziție. Este datoria instanței să verifice, nu e problema mea

Investitor: Eu am primit un certificat de urbanism pe trei pagini pe care l-am respectat la virgulă!

Cristina Herția: Vă anunț că certificatul de urbanism nu este opozabil în Justiție

Investitor: Dar e documentul pe care am lucrat. Nu am avut altul!

Cristina Herția: Vă anunț că nu e opozabil în justiție, autorizația este opozabilă, iar certificatul este un act informativ

Investitor: Și eu ce fac?

Cristina Herția: Contestați și vi se va emite unul de informare

Investitor: Vă rog să ne dați un înscris semnat de dumneavoastră prin care să ne scrieți toate problemele din proiectul nostru! Dacă dumneavoastră ați constatat că toți cei de până acum nu și-au făcut datoria, că nu este bine făcut, dumneavoastră ne dați un înscris – ai greșit aici și aici, repară lucrurile acestea sau dacă nu le repari nu o să-ți semnez.

Cristina Herția: O să întreb Ministerul Justiției care este proprietarul terenului din spatele dumneavoastră! (Între timp, Ministerul Justiției a dat aviz favorabil pentru proiect/vecinătate – n.a.)

Investitor: Instituțiile publice nu trebuie să își dea acordul

Cristina Herția: Când e vecină?

Investitor: Da

Cristina Herția: Și dacă erați vecin cu SRI-ul? Știți că mai nou Ministerul Justiției e sub CSAT,  e chestie de securitate națională? Aștept să văd ce zice Ministerul Justiției să văd dacă acceptă să aibă vecin un bloc

Investitor: Vi se pare că este corect?

Cristina Herția: Dacă toată lumea, toate instituțiile spun că este ok, asta e

Investitor: Pot să fiu și eu prezent?

Cristina Herția: Chem presa, le arăt frumos, ca să nu pice niciodată în cârca mea acest proiect, faceți Casa Poporului, nu ține solul așa ceva SE SCUFUNDĂ! O să fie un haos, pe strada aia o să fie un haos!

O să vă iau la numărat parcajele și o să vedeți că nu ies! Mai mult, să îmi asigurați și unde parchează vizitatorii. Aveți în minus cel puțin vreo 60 locuri de parcare.

Investitor: Normele spun că eu am nevoie de un loc de parcare și 0,20, pentru apartamente sub 100 de metri, eu am 1,2 locuri de parcare.

Cristina Herția: Ce zice normativul de birou? E dur de tot, credeți-mă!

Investitor: Noi în această clădire nu avem birouri

Cristina Herția: Știți că s-a încălcat avizul sănătății?

Investitor: Eu am respectat avizele

„Oricum o să mai găsesc multe, asta așa, la o privire sumară”

Cristina Herția: Nu s-au respectat. Oricum o să mai găsesc multe, asta așa la o privire sumară

Investitor: Și cine vă obligă să faceți așa?

Cristina Herția: Nu am timp, că nu sunteți numai dumneavoastră. Am zeci de certificate de urbanism,zeci de autorizații,  o să intru cu finanțarea către șeful autorității urbane, și apropo o să invoc și că îmi disturbați toată dezvoltarea orașului, sunt singură. Ce vreți să vă spun că primăria asta e... te și întrebi cum a supraviețuit. Prost. Dacă nu îmi fac treaba, Ploieștiul pierde miliarde de euro pentru finanțare dacă nu fac asta, că am văzut. Poate nu știți că am ratat depunerea actelor.

Investitor: Și eu unde am greșit, doamnă în toată lupta asta, în toată nebunia asta, respectând legea?

Cristina Herția: Pentru că intențiile dumneavoastră nu sunt morale. Față de planetă, cumva. Nu sunt morale.

Lăsați-mă cu legea, o lege făcută în 99 cu picioarele? Asta e lege?! Dacă eram arhitect șef, aveam PUG demult. S-a dorit să rămână PUG-ul ăsta. Sunt niște cercuri mafiote care au dorit asta. Niște persoane rău intenționate v-au încurajat și v-au vândut iluzii care par legale.

Până la urmă, de aceea sunt pusă aici, mi se cer milioane de calificări, masterate și ștampile, ca să decid, chiar dacă se respectă niște indicatori, nu înseamnă că orice teren poate permite așa ceva. Clădirea Dvs stă foarte bine într-un teren de un hectar.

Investitor: Și avizele care confirmă?

Cristina Herția: Avizele sunt contestabile!

Investitor: Dacă dumneavoastră aveți dreptate, trebuie să răspundă toată lumea, însă vă dați seama câți sunt, chiar toți au greșit? Nu pot să cred că toți au greșit!

„Eu am misiunea mea și nu mă oprește nimeni!”

Cristina Herția: Înțelegeți că eu văd viața cu totul altfel decât toți oamenii ăștia?

Investitor: Mi-ați spus că dumneavoastră veniți de pe altă planetă, eu nu pot să văd asta, dumneavoastră știți mai bine

Cristina Herția: Eu am misiunea mea și nu mă oprește nimeni!

Investitor: Dar în cazul meu concret, cei de pe altă planetă ce zic, eu sunt vinovat?

Cristina Herția: Lasați-o, că sunt om până una alta, am un corp uman și dacă mă supuneți unei autopsii fix nu o să arate altceva

Investitor: Asta gândesc și eu. Și dacă toți oamenii aceștia care mi-au dat avizele...

Cristina Herția: Ei dorm! Oamenii aceștia dorm, sunt netreziți! Dacă nu înțelegeți, veți primi această pedeapsă de o instanță peste tot ce există uman, și cruntă!

Investitor: Doamnă, cu ce am greșit, halucinez?!

Cristina Herția: Ce-ar fi să construiască toți ca dumneavoastră?

Investitor: Păi, chiar, ce ar fi?

Notă: Pe lângă scopul informativ, acest material poate fi un text didactic de tip „Oglindă”. Pentru toți funcționarii care lucrează cu publicul. Poate unii au o revelație și reușim să construim o lume mai bună :) Așteptăm opinii, reclamații și adăugiri cu situații similare la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Acest anunț este valabil și pentru doamna arhitect-șef, Cristina Herția, căreia îi vom publica și de pe Pământ și de pe Marte orice punct de vedere. Sebastian Ignat (proprietarul „fițuicii” Punctul pe Ignat și director Actualitatea Prahoveană)

Va urma

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time