„Siguranță și încredere”. România este țara în care iei amendă dacă semnalezi o infracțiune la 112
  • Citit 1109 ori

„Siguranță și încredere”. România este țara în care iei amendă dacă semnalezi o infracțiune la 112

Numărul de telefon 112 a fost inventat de niște state avansate, în care serviciile publice sunt reprezentate de un corp funcționăresc învățat să fie dedicat meseriei pentru care angajatul a optat din fragedă pruncie profesională. Fie că ești gunoier sau politician ales de popor, societatea așteaptă de la tine chestii simple, cum ar fi să ridici gunoiul la timp și să faci curat după ce l-ai ridicat, sau să reprezinți cetățenii cu cinste și preocupare continuă pentru prosperitatea și liniștea comunității care ți-a așezat scaunul sub șezut, că tot comunitatea ți-l și trage înapoi dacă ești borfaș sau nesimțit.

Chestiunea asta simplă dă rezultatele pe care le știm și le percepem când vizităm țările dezvoltate ale planetei. Nici nu trebuie să ajungi în inima vestului ca să schimbi aerul. Simți diferențele de când depășești granița. Brusc, flegma pe care o scuipi pe jos la Nădlac ți-o îndeși înapoi pe gât, înghițind-o resemnat și puțin nedumerit după frontieră, la Mako. După ce treci granița spre vest, te lovește, așa, un feeling și realizezi brusc că orice scărpinat la coaie în public devine dizgrațios, nu ca în România, unde scărpinatul este o obligație civică, mai ales când ieși în fața blocului, pășind crăcanat peste covorul de semințe lăsat de concetățenii tăi care se scarpină și ei la coaie, într-o competiție olimpică de de 100 de metri cocălăreală-garduri.

După ce am tăiat panglica serviciului românesc de 112, că suntem leșinați după festivități de-astea penibile, am transformat activitatea care presupune salvare de vieți în bătaie de joc româneasco-cocălărească. Din avion, suntem europeni de îți vine să ne pupi – pe mașinile de Poliție s-a marcat 112 – „Siguranță și încredere”, după care am revenit fiecare la scărpinatul traditional la ouă. La indolența și putorile noastre care populează toate aceste servicii de ordine publică.

Nu știu dacă ați remarcat, însă chestiunea asta numită ordine publică a devenit o glumă în România. Când spun asta, îmi vin în minte câteva exemple care mie, unul, îmi certifică faptul că Poliția este principalul infractor al țării prin atitudinea vădit indolentă care încurajează infracționalitatea, tulburarea liniștii și ordinii publice și, în general, al abuzului la care sunt supuși cetățenii cinstiți care își văd de treabă în țara asta. Toți oamenii cu care vorbesc zilnic au o opinie unanimă care poate șoca în orice țară civilizată, cu servicii de calitate: „Nu sunăm la Poliție să reclamăm, că Poliția nu ne apără cu nimic. Mai luăm și amendă că am sunat la numărul de urgențe”. Exemple:

Un cetățean sună la 112, sesizând faptul că un alt cetățean îi intră în casă înarmat cu o drujbă. Polițistul care a preluat apelul l-a trimis la culcare, la propriu. Ce a urmat este deja breaking news. Cetățeanul cu drujba a reușit să intre în casa cetățeanului fără drujbă, decapitându-și victima în fața copilului. E mare anchetă la Poliție, se va lăsa cu mustrări. Numai capul cetățeanului nu-l mai lipește nimeni la loc și nici imaginea unui tată decapitat în fața copilului nu o va mai șterge nimeni.

Săptămâna trecută, un cetățean din Ploiești sună la 112 ca să reclame faptul că în locuința vecină un alt cetățean își bate rău soția care urlă ca-n filme. Vine poliția, bate la ușa scandalagiului, că nu are voie să intre, scandalagiul nu iese și face liniște în casă, iar poliția nu numai că nu verifică dacă soția bătăușului mai respiră, dar îi dă și 500 de lei amendă reclamantului. Că, nu-I așa, n-avem voie să intrăm în casă. Simplu – cu scuza asta, ne scobim în nas și ne întoarcem la secție. După care punem poze pe Fb cu mașini de poliție Lamborghini din Italia sau Dubai, lamentându-ne duios că n-avem condiții. După care mai țipăm după salarii și gata, a mai trecut o lună de luat chenzina.

Tot în Ploiești, o casă e spartă de hoți, martorul îi vede, hoții fug spre fundul curții, poliția vine în 7 minute, după care fumează în fața porții, așteptând criminalistica. Martorul întreabă dacă nu se aleargă puțin după hoți. Nu, domne, că stricăm urmele din curte. Vine criminalistica, mai trec 2 ore, după care martorul întreabă din nou: „Domne, dar nu merge și noi pe unde au fugit ăștia, în fundul curții, să vedem dacă mai e vreunul pitit pe acolo, că e înfundată curtea?”. După, repet, 2 ore, unul dintre polițiștii ăștia pe a căror mașini scrie Siguranță și încredere zice: „Da, domne, hai să verificăm”. Bineînțeles că hoții erau, probabil, deja la București sau poate chiar în Bulgaria. În 2 ore ajungi departe în zilele noastre.

Tot în Ploiești, în fața spitalului Schuller, în fiecare noapte o mașină de cetățeni de etnie romă ascultă manele la maxim. Exact lângă geamurile spitalului, unde sunt oameni bolnavi în saloane care noapte ar prefera, probabil, să doarmă. Paznicul care s-a luat de ei anul trecut a fost băgat în portbagaj și plimbat prin tot orașul, după care a fost adus înapoi în fața spitalului. L-a găsit poliția pișat pe el de frică. Ieri noapte, alt paznic a sunat la poliție din nou, că urlă manelele. Poliția a trecut cu geamul deschis, s-a uitat la scandalagii din mers, nu a oprit, să nu îi deranjeze, și și-a văzut de drum. Drept mulțumire, șmecherii s-au pișat pe poarta de la Schuller, ca să moară paznicul de necaz, nu înainte de a se saluta cu polițiștii. „Domne, eu sunt un biet paznic, mi-e frică, poliția nu ne ajută cu nimic”. Acum vreun an, o doctoriță a sunat la 112 că un pacient a ieșit din spital seara îmbrăcat în civil. Femeia a sunat, că pacientul a parasit spitalul fără să aibă voie, că avea anumite probleme de sănătate. Poliția avenit și a amendat-o, că i-a deranjat degeaba. „Poliția nu face nimic, domnule”, asta e concluzia omului. Manele urlau în timp ce îmi povestea chestiunea.

Sigur, polițiștii au și ei probleme de sistem, de acte, de birocrație, de șefi proști, habar nu am, or avea. Însă oamenii ce vină au? „Siguranță și încredere” – asta scrie pe mașinile lor. Fi-miu vrea să se facă polițist. E mititel, are cinci ani și a văzut poliția cu girofarul aprins. E frumos. Mi-a spus că poliția amendează oamenii răi, care fură sau care parchează ilegal sau înjură și vorbesc urât sau fac rău altor oameni. „Nu-i așa că vine poliția și îi amendează pe oamenii răi, tati?”. „Da, tată”, i-am răspuns. Mi-am mințit copilul. În România, ne mințim copiii. Zilnic.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time