INTERVIU. Vicepremierul României, Grațiela Gavrilescu: Ca inginer chimist, intuiesc cauzele poluării. Ca membru al Guvernului, nu pot să acuz fără probe

INTERVIU. Vicepremierul României, Grațiela Gavrilescu: Ca inginer chimist, intuiesc cauzele poluării. Ca membru al Guvernului, nu pot să acuz fără probe

I-am pus vicepremierul României câteva întrebări existențiale legate de fața șifonată a premierului Tudose, dacă Tăriceanu este senil, dacă în Ploiești o fi poluare, sau dacă are posibilitatea să-mi dea niște bani cu împrumut până la salariu. Mai mult, Grațiela Gavrilescu mi-a explicat lupta lăuntrică dintre un inginer chimist care știe de ce miroase urât în Ploiești și ministrul Mediului care nu știe, însă așteaptă raportul statistic în care scrie că totul e în parametri. Totodată, am aflat că barza de acum doi a făcut pui, că urșii sunt foarte simpatici, dar și, în ciuda șarmului meu, că nu sunt perfect, ceea ce e calomnie.

Punctulpeignat.ro: Sunteti vicepremierul României și Ministrul Mediului. Pot să vă ating?

Grațiela Gavrilescu: La propriu? Am citit undeva că atingerea interlocutorului, ca formă a limbajului non-verbal, ”spune” mai mult decât orice alt gest și chiar mai mult decât cuvintele. Deci, Sebastian, da, poți să mă atingi, dar te întreb și eu: ce vrei să îmi transmiți? Simpatie?

Punctulpeignat.ro:  Ce vrăjeală de politician aveți! Cât mă costă vrăjeala asta? V-ați mărit salariile, luați și indemnizațiile de la Parlament și salariul de ministru?

Grațiela Gavrilescu: Iau un singur salariu: cel de ministru, care, te asigur, nu este unul de invidiat în raport cu răspunderea și volumul de muncă imens!

Punctulpeignat.ro: Opriți-vă, că izbucnesc în plâns. Apropo de tristețe pe pământ, ce părere aveți, o fi poluare în Ploiești, sau de la minister nu se mai simte mirosul din provincie?

Grațiela Gavrilescu: De la minister, în timpul zilei, nu se simte mirosul, dar se primesc mesaje, și de la prieteni, și de la neprieteni, și de la necunoscuți, mesaje la care nu am rămas indiferentă!

Dar noaptea, când mă întorc acasă, la Ploiești, din păcate, se întâmplă să simt și eu, ca orice ploieștean, mirosul de produs petrolier. Subiectul poluării este, însă, unul foarte sensibil și, tocmai de aceea, foarte valoros în bătălia politică.

Da, și pe mine mă deranjează mirosul și, ca inginer chimist, intuiesc exact cauzele. Dar, din calitatea de membru al guvernului nu îmi pot permite să lansez acuze fără să am suficiente probe sau să stârnesc panică în rândul populației, fără niciun fundament palpabil. Cu certitudine, măsurătorile normale și cele suplimentare făcute privind calitatea aerului au evidențiat valori ale noxelor înscrise în limitele admise și nu există niciun document oficial emis de autoritatea de sănătate din care să rezulte o deteriorare a stării de sănătate a populației ca urmare a calității aerului din Ploiești și împrejurimi… S-au făcut doar speculații pe această temă.

De altfel, recent, am fost la Ploiești, însoțită de specialiști din Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Sănătății, unde am convocat o întâlnire de lucru pe tema problemelor de mediu identificate în municipiu și în județ, la care am invitat toți parlamentarii de Prahova, autorități județene și locale și presa.

Joi, ne vom întâlni, de data aceasta, la Ministerul Mediului, aceiași specialiști și autorități prahovene, cu persoanele cu putere de decizie din rafinăriile monitorizate. Sper să stabilim foarte clar ce probleme există în mod real, ce responsabilități avem fiecare pentru rezolvarea lor și să stabilim și o manieră de lucru eficientă, în beneficiul cetățenilor.

Punctulpeignat.ro: Deci, ca inginer chimist vă pute, ca ministru vă uitați la statistici. "Grațiela a uitat de Ploiești" - am auzit asta recent din partea unor lideri politici liberali? Bag bățul prin gard - nu-i așa că au dreptate?

Grațiela Gavrilescu: Grațiela, și să vrea, nu poate uita de Ploiești!

Cred că cei pe care îi numești ”lideri politici liberali” și-ar dori să uit de orașul meu și ”amnezia” asta să acopere și promisiunile electorale neonorate de actualul primar, și efectele managementului dezastruos al actualului edil, dar, din păcate pentru ei și din fericire pentru ploieșteni, #Rezistpentrucaeunuuitsinumintploiestenii.

Punctulpeignat.ro: Haștag barza. Ce mai face barza, ați mai auzit de ea, vă scrieți des?

Grațiela Gavrilescu: Barza face bine. Are pui și, din câte am auzit, este îndrăgită de săteni.

Da, barza este o specie protejată și, conform legii, am intervenit și voi mai interveni, indiferent despre ce specie protejată este vorba, pentru că și această sarcină figurează în fișa postului de ministru al Mediului. Acum, avem în atenție alte specii: carnivorele mari: urșii și lupii, care, și în Prahova, fac mari probleme și… liliecii, pe care, așa cum am demonstrat, îi putem proteja prin strămutare imediată,  fără să cheltuim milioane de euro pe peșteri artificiale, cum ar fi sperat unii, și, în felul acesta, să dăm liber construcției autostrăzii!

Punctulpeignat.ro: Lăsați asta. Deci, eu zic că niște nenorociți își bat joc de sănătatea ploieștenilor exploatând la maxim niște fabrici, cum comentați concluzia asta a mea?

Grațiela Gavrilescu: Eu spun altfel: că niște agenți economici, care asigură niște multe locuri de muncă sigure, stabile și destul de bine plătite, în specialități tradiționale pentru județul nostru, pot deveni parteneri ai municipalității respectând legislația de mediu europeană!

Punctulpeignat.ro: Haștag ceraspunspolitic, în fine. Cum e premierul Tudose? Pare răvășit rău la televizor

Grațiela Gavrilescu: Eficient, serios, determinat!

Punctulpeignat.ro: Cum e cu scandalul ăsta că a dat Gavrileasca drumul la defrișări?

Grațiela Gavrilescu: Face parte din ciclul ”barza”, frate cu bancul cu bicicleta la Radio Erevan. ”Gavrileasca” a împiedicat defrișările printr-o mulțime de reglementări inițiate în primul mandat, din 2015, pornind de la adoptarea Codului Silvic, înființarea Gărzii Forestiere, perfecționarea ”radarului pădurilor” și până la cel mai mare și mai serios control, pe care l-a făcut la binecunoscuta firmă austriacă și furnizorii acesteia și declararea, în CSAT, a problemei defrișărilor ca fiind una de securitate națională. Asta ca să nu amintesc și despre programul de împădurire, poate cel mai important al ultimului deceniu! Acum, pădurile nu se mai află în atribuțiile Ministerului Mediului, dar, prin recentele acte administrative adoptate, conlucrăm, prin Garda de Mediu, Agențiile pentru Protecția Mediului și specialiștii ministerului nostru cu Ministerul Apelor și Pădurilor pentru gestionarea eficientă a problemelor, evitând tergiversările și suprapunerile păguboase și periculoase.

Punctulpeignat.ro: Haștag subiectpolitic. Mai e ALDE prieten cu PSD?

Grațiela Gavrilescu: ALDE este un partener corect în această guvernare și cred că acest lucru este evident!

Punctulpeignat.ro: Tăriceanu e cinstit, senil rău sau doar se preface?

Grațiela Gavrilescu: Domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu are personalitate și curaj politic! Este un adevărat liberal și asta deranjează!

Punctulpeignat.ro: Haștag întrebaredepupatîncur. Ce doriți să realizați în mandatul dumneavoastră de ministru?

Grațiela Gavrilescu: Rezolvarea problemei deșeurilor, mai exact- a depozitelor de deșeuri municipale neconforme, care a adus România în situația de infringement, implementarea rapidă a sistemului de colectare selectivă a deșeurilor și de reciclare a acestora, dar și rezolvarea problemei siturilor contaminate- și știți că, în Prahova, avem această situație!

Și da, îmi doresc un mediu curat, fără probleme de calitate a aerului, la Ploiești și pretutindeni în țară!

…așa începe lista mea de priorități. Urmează multe altele: Casa Verde, stații de alimentare pentru autovehiculele electrice etc.

Punctulpeignat.ro: Ați fost viceprimar al Ploieștiului și îl aveți pe George Pană viceprimar Alde în actualul mandat. Cum merge Ploieștiul? Haideți, ceva politicianist prin care îl atacați pe Dobre, vă rog

Grațiela Gavrilescu: Nu îmi propun să îl atac pe domnul Dobre. Se atacă, zilnic, prin tot ceea ce nu face pentru municipiul Ploiești!

Punctulpeignat.ro: Politica românească e o curvă – comentați

Grațiela Gavrilescu: În contextul actual, politica românească este o activitate extrem de serioasă și solicitantă. Cei care au înțeles acest lucru au trecut de proba de foc a alegerilor și știu că singura lor șansă de a fi realeși este aceea de a își onora mandatul încredințat de cetățeni și a lucra în interesul acestora. Ceilalți…

Punctulpeignat.ro:  Ignat este perfect – comentați

Grațiela Gavrilescu: Ignat este un jurnalist talentat, pe care îl cunosc de mulți ani, și, tocmai din acest motiv, sunt sinceră cu el și îi spun, verde în față: Ignat, nu ești perfect, și tocmai acesta e șarmul tău!

Punctulpeignat:  Aveți niște bani împrumut până la salariu?

Grațiela Gavrilescu: Exact ce spuneam: Ignat nu ești perfect! Doar perseverent!

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / https://www.facebook.com/punctulpeignat/ 

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time