De ce nu este bine să fii o țară mică cu corupți și proști la conducere

De ce nu este bine să fii o țară mică cu corupți și proști la conducere

În cazul de față nu este cazul nostru, nu pentru că nu avem destui idioți prin elita politică, ci pentru că România este puțin mai mare ca economie și populație încât să poată face erori economice care să nu coste prea mult.  E vorba de republica Muntenegru care a intrat in incapacitate de plată.

Muntenegru, o țară cât Dobrogea

Muntenegru, o țară mică, cât județele Tulcea și Constanța la un loc, și cu doar 621.000 de cetățeni și un PIB de 12 miliarde $, a dorit să facă o autostradă de 130 de kilometri care să lege estul țării de litoral. Problema este că aproape întreg teritoriul este unul muntos și costurile cresc exponențial. Acestea sunt estimate la 23,8 milioane dolari/km, adică peste 3 miliarde de dolari toată autostrada.

O autostradă prea scumpă pentru țară atât de mică

Proiectul a fost „picat“ de două studii de fezabilitate deoarece a fost considerat neviabil, nesustenabil și inoportun. Dar factorii politici au dat înainte și au solicitat acordarea unui împrumut organismelor internaționale bancare și chiar Uniunii Europene. Au fost refuzați de toți din Occident (FMI, Banca Europeană de Investiții), dar la orizont a apărut soluția salvatoare de la o bancă de stat din China comunistă care i-a acordat imediat un împrumut de 1 miliard de dolari, fără mari discuții.

Contractul lui Faust și corupție cât cuprinde

Muntenegrenii au semnat cu ochii închiși și acum au descoperit că au dat de belea, abia acum. Lucrările s-au împotmolit, proiectul presupune străpungeri prin munte cu boring machine (mașină de forat) pentru crearea de tuneluri, construcția de viaducte, numeroase pasaje, cu numeroși piloni. În plus, există numeroase acuzații că corupții din guvern au deturnat vreo 400 de milioane de dolari din suma acordată de chinezi.

Acum sunt în incapacitate de plată

Ce au semnat oficialii muntengreni cu chinezii e secret, dar acum umblă disperați prin Europa să ceară bani cu împrumut pentru prima rată la împrumut după ce au cheltuit miliardul și au construit doar 41 de kilometri în 6 ani.

Guvernul a mărit taxele și a înghețat salariile, dar rezultatele se lasă așteptate.

Președintele Dukanovici și oficiali din guvern au afirmat că țara lor este în pericol să-și cedeze o parte din suveranitate guvernului chinez, ca parte a contractului de împrumut.

Chinezii vor baze la Marea Adriatică

Potrivit surselor, chinezii ar dori să obțină concesionarea Portului Bar (chiar dacă e destul de mic) de la Marea Adriatică pentru a construi depozite de marfă și a transforma zona într-un centru de stocare și transport al mărfurilor către Europa, și poate, de ce nu, și niște baze militare în inima Europei.

Trebuie să amintim că Muntenegru și-a obținut independența față de Serbia în 2006, în urma unui referendum și că din 2017 este și membru NATO. De asemenea era un candidat cu șanse mari de reușită la accederea în Uniunea Europeană.  

China este în Balcani demult

China și-a făcut simțită prezența în aceste state eșuate ale Balcanilor în urmă cu câțiva ani. Statul comunist a acordat împrumuturi de aproximativ 12 miliarde de dolari în ultimii ani Serbiei, Bosniei, și Muntenegrului. Serbia esta deja o țară la răscruce, neștiind încotro să o ia. Către Moscova, aliatul tradițional, către China sau către Uniunea Europeană. Bosnia-Herțegovina este demult un stat eșuat, mai ales că autoritățile nu mai pot asigura controlul întregului teritoriu al țării și nu mai pot controla fenomenul extremismului islamic, sau naționalismului sârb, iar republica Sârpska stă ca un ghimpe în coastă. Deja, existența Bosniei sa este pusă în discuție de celelalte republici iugoslave precum Slovenia, de exemplu.

Moda țărilor mici și docile, un eșec pentru Europa

Ultima unificare din Europa a fost a Germaniei în 1990, prin alipirea fostei Germanii de Est la Germania Federală, după care au fost încurajate de marile state europene numai mișcările naționale/naționaliste centrifuge, deoarece oficialii europeni de atunci considerau că state mai mici care să adere la Uniunea Europeană vor fi mult mai maleabile la integrarea în spiritul european. Au uitat, însă, faptul că lipsa de experiență politică a elitei politice din acele state va duce la corupție și prostie, cu delapidări și decizii lipsite de discernământ.

Astfel, naționalitățile din Yugoslavia au fost încurajate să se desprindă de federație prin orice mijloace și a rezultat un război civil sângeros de 6 ani. Cehii și slovacii s-au despărțit în două state amiabil, dar fără niciun folos în plan politic, vocile celor două state nici nu mai contează. Țările baltice au redevenit independente după disoluția URSS dar au fost încurajate să rămâna separate și acum riscă să fie acaparate de un posibil asalt rusesc.

Ce te faci când erorile clasei politice nu pot fi amortizate de economia sau instituțiile statului respectiv? Cum poți să pierzi suveranitatea în fața unei puteri aflate la mii de kilometri, dintr-o prostie, fără drept de apel. Uite că se poate… Indiferent, că Muntenegru poate va scăpa de predarea parțială a suveranității cu ajutorul  cancelariilor europene sau a celei americane, povestea rămâne de dat exemplu de ce este bine să îți cunoști limitele.

Alex Policală

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time