That`s England mate: „Doreii“ de Anglia

That`s England mate: „Doreii“ de Anglia

Nu încerc să demolez niciun mit legat de eficiența și operativitatea Occidentului, nici să trec în partea cealaltă ca să ne scuzăm defectele noastre cronice. E doar o poveste banală cu dorei locali, britanici. După multe ezitări, am decis să schimb cauciucurile pe față deja foarte tocite. În plus, riști și o amendă dacă te oprește poliția, deși acest risc este minimal. Aici poliția nu oprește pe nimeni, doar patrulează toată ziua cu mașinile prin oraș. Am schimbat anvelopele frontale la un service, mai de cartier. Băieții muncesc cam ca la noi, doar că nu au berea dosită după compresor. Fac glume de șantier și sunt mânjiți de negreală pe toată fața. Am achitat și am plecat. După vreo 3-4 zile un huruit dubios începea să sa audă de sub mașină. Zgomotul creștea ca intensitate.

Nu stau pe gânduri și mă duc la un service destul de răsărit. Au proceduri, predau cheia, mă invită să aștept în recepție. Dar eu ies prin curte să văd ce se întâmplă. Mașina este preluată de un nene mecanic care pune folii pe scaune, apoi se plimbă cu ea sa audă și el zgomotul. Vine alt nene cu cheia: „Nu ne-am dumirit de la ce e. Veniți mâine pe la 12 să o asculte un alt coleg. Poate reușește să-I dea de cap“. A doua zi am revenit să o asculte „muzicianul“ din service, cel cu urechea mai fină.  Predau cheia din nou, se pun folii pe scaune, o ia, se plimbă, se întoarce. Vine nenea de la recepție: „Tot nu ne-am dumirit de la ce e. Poate să fie un diferențial din cutia de viteze ceea ce e cam grav“

-Aoleu, exclam eu.
„Sau poate să fie de la planetare, sau un rulment“.
Un mecanic mai în vârstă se apropie și mă întreabă unde am schimbat cauciucurile. Îi zic unde. Și el „Ar putea fi ceva de acolo, dar nu cred. Nu cred“. 
„Și eu ce fac ? Merg așa până rămân în drum?“
„Stați liniștit nu se strică așa ușor. Întâi mai mergeți cu ea și când zgomotul se agravează veniți la noi să detectăm clar despre ce e vorba“, mă liniștește omul de la recepție.
Ca tot românul, neîncrezător, merg la un alt service. Predau cheia, folii pe scaune. Pleacă mecanicul cu mașina. De data aceasta mi se permite să merg și eu.
Îi explic că huruitul nu se aude când scot din viteze, deci nu poate fi de la cutie. El mă aprobă.
„Atunci nu poate fi decât de la planetare“, dar tot nu e sigur.

Eu sunt deja mai bucuros că scad costurile reperației de la 700 la 120 de lire. Altceva.
Nici aici mecanicii nu se decid care e cauza exactă.
„Mergeti cu ea liniștit până se agravează și veniți la noi atunci. Vom știi exact ce vom înlocui“.
„A, foarte liniștit o să fiu acum că mi-ați spus asta. Mulțumesc“, zic eu.
Noroc că nu costa constatările astea, dar tot nu m-au ajutat .
Merg, circul mai tare, mai încet. Huruitul devine omniprezent la viteze mai mari. La un moment dat la drumurile în vale se aude și un țăcănit brutal, care se oprește când încep să frânez.

La un moment dat îl sun pe un prieten din țară, întâmplător mecanic, și îi explic toate simptomele. Nici el nu poate da un verdict. Mă sfătuiește însă să elimin toate posibilitățile oricât de mărunte ar părea și îmi sugerează să mai strâng odată prezoanele de la roțile din față.

Imediat mă apuc de lucru pe driveway-ul de lângă casă. Surprinzător prezoanele de pe roata dreapta față sunt slăbite destul de mult. Le strâng. Plec la o testare prin oraș. Minune! Nu se mai aude nimic. Mașina merge excelent. Totul era de la trei șuruburi nestrânse. Vinovații, cei de la atelierul unde am schimbat anvelopele.

Deci o problemă minoră, o neglijență banală, care nu a fost detectată de trei mecanici, decât de amicul meu din țară. Am scăpat astfel, doar prin intuiția prietenului din țară, de riscul de pierde roata în mers și de a provoca un accident rutier.

Probabil că mi s-ar fi întâmplat chestia asta și în România, cu adăugirea că, probabil, băieții m-ar fi convins fără rețineri să schimb o cutie de viteze sau cel puțin un kit de ambreiaj.
„That`s England mate! You should get used to it “, a exclamat un amic englez după ce i-am povestit tărășenia.

Alex Policală

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time