Metamorfoza în românism  IV. Relația autorități-cetățean și îmblânzirea „balaurului” administrativ
  • Citit 438 ori

Metamorfoza în românism  IV. Relația autorități-cetățean și îmblânzirea „balaurului” administrativ

Pentru mulți dintre ploieșteni interacțiunea cu autoritatea locală se limitează la vizitarea casieriilor finanțelor locale pentru plata impozitelor pe proprietăți și a casieriilor SGU pentru plata concesiunilor privind locurile așa-zise de veci. Oamenii nu prea comunică cu reprezentanții primăriei dintr-o reținere mai veche, moștenită. În ultimii ani însă, din cauza poluării tot mai insuportabile, oamenii au început să sune la dispeceratul primăriei pentru a reclama problema. Evident fără folos, dar reflexele bune s-au dezvoltat. Adică obiceiul de a sesiza neregulile și de a trage la răspundere.

De ce se mișcă atât de greu autoritatea locală să repare o groapă banală pe șosea, să astupe o gaură de canal cu capacul furat, să repare un gard îndoit în urma unui accident, să repună în funcțiune sistemul de iluminat stradal care nu funcționează pe anumite porțiuni, sa adune cadavrele de animale strivite de mașini pe carosabil? În primul rând, cetățenii reclamă foarte rar, iar atunci când o fac sunt tratați ca reclamagii de profesie. Cel puțin, la dispeceratul de la RASP sunt niște operatori care mai că te iau la rost, dacă reclami o problemă. Par a fi pur și simplu deranjați din alte activități de relaxare.

Atitudinea de scârbă a reprezentanților autorității începe de la telefon și ulterior când nu există reacție la sesizări. Adevărul este că autoritatea locală era sau ar fi trebuit să fie o instituție simplă, flexibilă, însă a crescut ca un aluat pus la dospit, în ultimii 30 de ani, până a ajuns un balaur cu șapte capete, regii și societăți pe acțiuni. Experiența spune că un organism instituțional cu cât este mai stufos și mai întortocheat este și mai ineficient și aproape nefuncțional.  

Astfel, de la primăria ploieșteană cu peste 300 de angajați de la începutul anilor 90` s-a ajuns la peste 1500 cu toate societățile care aparțin, chipurile, municipalității. De fapt aceasta minidescentralizare locală nu a fost înfăptuită pentru a ușura sarcinile primăriei, ci doar pentru a angaja noi și noi „regimente“ de pile și rude care așteaptă cuminți să fie angajate pe posturi călduțe de fiecare partid care domină Consiliul Local. Organigramele se măresc de la an la an cu tot felul de funcții inutile, dar mai ales de conducere și TESA. Armata de directori și șefi de serviciu dintr-o instituție a ajuns să fie egală cu cea de executanți.

Am cunoscut chiar câteva persoane care au ajuns să-și dorească să lucreze la primăria Ploiești deoarece sunt salarii mari, nu e stres și nu pot fi dați afară.

Intrarea agresivă în pâine a noului primar al Ploieștiului aduce noi speranțe că acest „balaur“ administrativ ar putea fi domesticit și dresat.  
Cel puțin, noul edil a înțeles că nevoile primare orașului sunt lucrurile simple, banale care nu au mai fost făcute corect în ultimii doi ani: Curățenia, colectarea deșeurilor regulat, micile reparații, îngrijirea spațiilor verzi, locurilor de joacă, iluminatul public stradal. O altă problemă este legată de ordinea publică, lucru abandonat de poliție și lăsat la latitudinea scandalagiilor. Aici nu vorbim de poliția locală, ci de cea națională care doarme în cizme. Trebuie încheiat un protocol nou de colaborare și cu jandarmii celor două unități ploieștene (să mai fie și ei scoși pe teren, nu numai la mitinguri) și cu poliția municipiului. Din păcate, asupra menținerii liniștii și ordinii publice resorturile primăriei sunt limitate, autoritatea centrală exercitându-și această atribuție printr-o figurație jalnică.

Abia apoi vin următoarele cerințe legate de investiții în infrastructură, spitale etc. „Balaurul“ trebuie să-și mai piardă dintre capete, trebuie îmblânzit și pus la lucru, dacă se mai poate, altfel orașul ăsta devine doar o comună mai mare, o anexă slinoasă și împuțită a Bucureștiului.

Alex Policală

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time