Metamorfoza în românism II. Gunoiul și traficul
  • Citit 353 ori

Metamorfoza în românism II. Gunoiul și traficul

Următoarele zile încep interacțiunile cu numiții cetățeni ploieșteni și locuri. În primele zile am colindat orașul ca pieton, moment în care este timp să observi mai multe: Locuri, amintiri, mirosuri de demult, copaci, oameni. De exemplu, există o nostalgie în a simti mirosul fumului de motorina nefiltrată emanat de unele autobuze TCE sau tractoare SGU.

Citește și: Metamorfoza în românism. Primele zile în prea frumoasa noastră țară și mirificul Ploiești

Totuși imposibilitatea de a schimba ceva sau de a fi diferit începe cu lucrurile mici, cum ar fi sortatul gunoiului si ducerea lui la platforma din fața blocului. Aici platforma e un amalgam de pungi cu resturi menajere, PET-uri, un frigider, un șifonier demolat, moloz din renovări de apartamente, pungi cu mâncare gătită mucegită etc. Ce să mai sortezi și unde să pui pungile? Le pui pe unde mai găsești ocolind cu grijă rahații umani care împânzesc platforma de gunoi. Un camion a venit după două săptămâni și șoferul a încarcat o parte din gunoi timp de 3 ore.

Însă cel mai bun mod de a-ți pierde răbdarea și calmul este să conduci în oraș. Aici rata de aiuriți, nesimțiți și dobitoci întâlniți crește substanțial. Oameni care nu știu clar unde vor să meargă, dar fac manevre riscante. Cei care se răzgandesc și schimba direcția de mers, fără semnal. Cei care parcă „fac icter“ dacă nu depășeșesc imediat mașina din față și după efectuarea depășirii opresc imediat pe dreapta. Cei care nu respectă benzile – prost marcate – mai ales la sensurile giratorii. Cei care nu se încadrează corect, cei care nu sunt atenți, cei care sunt agresivi, cei care sunt distrași, cei care conduc ca începătorii și după 10 ani de condus, cei care staționează pe banda de mers și multe altele.

După peste 100 de mii de kilometri parcurși la volan remarc că în România doar norocul și experiența te mai feresc de accidente sau incidente rutiere. Aici trebuie să fii cu ochii în patru  la denivelări, guri de canal, la participanții din trafic și la pietonii care traversează neregulamentar pe carosabil (din fericire, tot mai rar). Așadar după o săptămână de condus am început să înjur, să mă enervez, să accelerez violent. Devin practic ceea ce nu vroiam să fiu.
Haosul din trafic este înntreținut de altfel și de proiectarea străzilor și de realizare deficitară a marcajelor, lucru crae dă naștere la confuzii. Pe unele străzi benzile pe sens se îngustează sau devin mai multe fără ca marcajul să-ți arate cum se face selecția. În mare, traficul este totuși rezonabil și încă nu sunt atât de multe mașini care să îl congestioneze.

Ceea ce este de remarcat că românii conduc autovehiculele ca și propriile vieți, fără organizare, fără direcție clară, degrabă schimbători în decizii, în întârziere, în grabă, interesați de aparențe, prin agresivitate, fără rațiune, fără calm. Va urma

Alex Policală

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time