A venit circul! Intrarea ieftină, adică gratis

A venit circul! Intrarea ieftină, adică gratis

Lumeeee, lumeee!!! Să afle tot românul! A venit circul! Cupolele colorate s-au instalat peste noapte. Trapeziștii politici se reped să facă salturi mortale cu plasă sau fără plasă, cu mască sau fără mască, că tot e pandemia pe capul nostru.

Ni se promit elefanți roz aduși cu mari sacrificii din îndepărtata Indie, porci care zboară la nivelul solului, dresură de bizoni autohtoni și nelipsitele râuri de lapte și miere. Se dezbate intens problema apei calde, se redescoperă chestiile alea numite conducte de gaze, se promit parcări mai mari decât un stadion și mai frumoase ca Taj Mahalul.

Uneori, aceiași clowni ce-au prins un mandat sau chiar două fac din țânțar un ponei mic și din baloane colorate pudeli fioroși și iepurași drăgălași. Poate lumea care aplaudă uită că unii n-au făcut nimic atâția ani, dar i-a apucat hărnicia peste noapte de zici că-s pe Duracell. Unii merg pe sârmă jonglând cu partide, alianțe, comitete și comiții. Urmează faza cu scosul sondajelor din jobenuri, sondaje unde ai lor stau cel mai bine, iar adversarii se prăbușesc în procente mai repede decât ar tăia scamatorii o femeie în două.

Ronțăind un covrig electoral cu sare, mulțimea asistă pe jumătate veselă și curioasă la bâlciul denumit pompos campanie electorală. Singurul lucru sigur e că cineva tot va ieși învingător și acel cineva în proporție de peste 50% nu va face nimic din ce a promis. Fără a generaliza. Dar lumea s-a obișnuit, dă din mână a lehamite, mai bagă un pumn de popcorn în gură și mormăie printre mestecături: ”a furat, dar a făcut”. Refrenul vechi de secole de când pâinea și circul se completau frățește spre marea bucurie a patricienilor care mai câștigau bunăvoința plebei. Probabil că singurii care nu prea se bucurau erau gladiatorii din arenă, după care poporul, după terminarea circului.

Lucian Rădulescu

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time